like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duurzame verlichting bespaart geld en is goed voor het milieu

Van: op 28 augustus 2017

Verlichting is een belangrijk onderdeel in het huishouden. Naast het praktische aspect zorgt verlichting ook voor sfeer in huis; goed verlichtende staande lampen of een sfeervolle plafondlamp zorgen voor een ‘rijk’ gevoel. De tijd dat enkel gloeilampen voor een prettig lichtklimaat konden zorgen ligt inmiddels ver achter ons. Om onnodig energieverbruik te voorkomen zijn er inmiddels verschillende alternatieven beschikbaar.

Categorisaties in energiezuinigheid: hoe goed bent u bezig?

Ondanks diverse mooie ontwikkelingen in de lampenbranche blijven de onderlinge verschillen in energieverbruik nog groot. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen 3 verschillende groepen:

  • Niet-zuinige lampen (oude TL-buizen en gloeilampen)
  • Minder zuinige lampen (halogeenlampen)
  • Energiezuinige lampen (nieuwe TL-buizen, spaarlampen en LED-lampen)

Onder de loep: de LED-lamp

LED-verlichting behoort samen met de spaarlamp tot belangrijkste vervanger van de gloeilamp. Een LED-lamp is niet enkel energiezuinig; ze gaat ook nog eens jarenlang mee. Hierdoor hoeft er minder geproduceerd te worden –met alle positieve gevolgen voor het milieu van dien. Een kleine kanttekening bij deze lamp is dat er met de productie wel meer materiaal en een complexer productieproces gemoeid is dan bij bijvoorbeeld een spaarlamp. De hoge mate van energiezuinigheid en de levensduur van LED zorgen er desondanks voor dat LED-lampen milieuvriendelijker uitpakken dan spaarlampen.

 

Zuiniger en goedkoper omgaan met verlichting

Energie is niet vanzelfsprekend, terwijl LED-verlichting, spaarlampen en nieuwe TL-buizen significant zuiniger zijn dan gloeilampen. Als een groot gedeelte van de bevolking hier aandacht aan besteedt dan zal dit grootschalige positieve gevolgen hebben voor het milieu. Naast het ethische aspect is er natuurlijk ook nog de financiële stimulans: energiezuinige verlichting kan op jaarbasis voor een fikse kostenbesparing zorgen. Als huishouden of bedrijf kunt u met een kleine aanpassing veel geld besparen. Door tijdens bedrijfs- en particuliere verhuizingen rekening te houden met het energielabel van uw nieuwe lichtbronnen maakt u meteen een schone start.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info