Een CO2 reductie van 49% in 2030. Dat is de belangrijkste conclusie in het klimaatakkoord (juli 2018). Een goede stap die de overheid zet in de richting van een duurzamer en minder milieubelastend bestaan. Duurzaamheid is al jaren een belangrijk onderwerp bij de overheid, onder burgers en in het bedrijfsleven. Iedereen dient bij te dragen. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven en vastgoedeigenaren.
Kantoorgebouwen en duurzaamheid
Het Rijks Vastgoed Bedrijf (RVB) heeft aangegeven het energieverbruik in 2020 met zo’n 25% te reduceren. Dit denkt zij hoofdzakelijk te realiseren door de toepassing van nieuwe innovatieve duurzame initiatieven. Hiermee geeft zij het goede voorbeeld voor vastgoedfondsen en eigenaren. Dat is overigens ook noodzakelijk, want in 2023 moet ieder kantoor boven de 100m2 een energielabel C of beter hebben. Daardoor ligt er een grote uitdaging bij eigenaren van commercieel vastgoed. Gelukkig valt er nog genoeg te winnen op alle fronten.
Eigenaren van commercieel vastgoed verduurzamen
Steeds meer eigenaren van commercieel vastgoed zijn druk bezig om hun kantoor gereed te maken voor de nieuwe regelgeving. Dit gaat in sommige gevallen gepaard met forse investeringen om het kantoor te verduurzamen. In andere gevallen voldoet een eenvoudige aanpassing. De investering in een complete renovatie en isolatie van een kantoor is bijvoorbeeld veel hoger dan een (eenvoudige) aanpassing van installaties. De gehele installatie vervangen kan echter ook noodzakelijk zijn om de gewenste reductie te realiseren.
Het is daarnaast ook goed om te zien dat de gebouwen die nu in aanbouw zijn al direct energiezuinig zijn. Sommige zelfs energieneutraal. Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van nieuwe kantoorgebouwen en dat werpt zijn vruchten af. Nieuwbouw kantoren in Amsterdam en Rotterdam, waar de meeste nieuwbouw plaatsvindt, zijn bijzonder duurzaam. Bovendien wordt er in toenemende mate gebruik gemaakt van zonnepanelen en andere initiatieven die de duurzaamheid verbeteren. De eigenaren van vastgoed zijn niet alleen verantwoordelijk.
Hoe bedrijven die kantoorruimte huren bijdragen
Huurders van kantoren, de bedrijven en ondernemers die er werken, hebben ook verantwoordelijkheid in het proces van verduurzaming. Want, als we allemaal onze bijdrage leveren zal het effect veel groter zijn. Als huurder kun je diverse aanpassingen maken en duurzaamheid in het beleid opnemen.
Naast een groen energiecontract is het verstandig om lampen te vervangen voor energiebesparende ledlampen. Hoewel deze lampen meer kosten om aan te schaffen gaan ze ook langer mee. Om nog meer te besparen op verlichting dienen ze aan bewegingssensoren gekoppeld te worden. Dan staat de verlichting niet onnodig aan. Zorg ervoor dat deuren zo veel mogelijk dicht blijven en de kachel niet hoog staat. Gebruik milieuvriendelijke producten, zoals duurzaam papier, milieuvriendelijke pennen, oplaadbare batterijen en fairtrade of biologisch eten. Zet de printer altijd op zwart-wit en dubbelzijdig of werk papierloos.
De mindset van werknemers is hierbij ook belangrijk. Zij dienen namelijk ook een bijdrage te leveren. Bij afvalscheiding is het bijvoorbeeld alleen mogelijk om randvoorwaarden te scheppen en medewerkers op de hoogte te stellen. Zij dienen het verder in uitvoering te brengen. Evenals met printen. Er moet niet onnodig veel geprint worden, dat is slecht voor het milieu.Naast deze maatregelen is het een goed idee om veel planten in de kantoorruimte te zetten. Planten zijn goed voor het evenwicht in zuurstof en vocht en halen bovendien CO2 uit de lucht. Een ander voordeel is dat medewerkers minder stress ervaren met planten op kantoor.