like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Samen energie besparen loont

Van: op 1 maart 2016

buurtkrachtMinister Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft de 100ste Buurkrachtbuurt van Nederland, Hoogvonderen in Roermond, verwelkomd. In Buurkrachtbuurten besparen buurtbewoners samen energie en daarbij maken ze gebruik van elkaars kennis en kunde. Minister Blok: “Door het bundelen van krachten dalen ook de prijzen in de offertes en dat is extra winst voor de bewoners. Een initiatief als Buurkracht versterkt dit proces.” Buurkracht is eind 2013 geïnitieerd door Enexis Holding N.V. om bij te dragen aan energiebesparing.

Uit onderzoek blijkt dat 3,5 miljoen mensen wel energie willen besparen, maar daar niet aan toe komen. Door het samen aan te pakken lukt het vaak wel. “Een gemiddeld huishouden betaalt € 1.900,- aan energielasten per jaar en dat is heel goed te verlagen. Als mensen besparende maatregelen treffen, is dat goed voor hun portemonnee en wooncomfort, en voor de economie”, aldus minister Blok.

Winst voor bewoners en ondernemers

Bewoners die maatregelen troffen besparen gemiddeld jaarlijks € 626,- op hun energiekosten. Favoriete maatregel in Buurkrachtbuurten is spouwmuurisolatie (47%), gevolgd door zonnepanelen (32%) en vloerisolatie (10%). Bespaarwinst door gedragsverandering en kleine aanpassingen zoals radiatorfolie en tochtstrips zijn niet meegerekend. De bewoners die maatregelen troffen gaven hier gemiddeld € 2.375,- aan uit. Zij zorgden voor bijna 1,5 miljoen euro omzet bij installateurs en isolatiebedrijven, vooral in de eigen regio.

Profijt voor milieu én buurt

Het bespaarproces van een buurt duurt gemiddeld anderhalf jaar. De 24 buurten die tot nu toe maatregelen hebben genomen, stoten jaarlijks 785 ton minder CO2 uit. Gemiddeld verminderden de bewoners die maatregelen troffen hun CO2-uitstoot met 33%. Minder kwantificeerbaar, maar veelgehoord is dat ook de sociale verbinding in de buurten groeit.

Buurkracht is samen energie besparen met de buurt

Buurkracht helpt buurten grip te krijgen op hun energieverbruik en ondersteunt bij besparingsmaatregelen. Bewoners krijgen inzicht in hun energieverbruik, de buurt krijgt een buurtbegeleider en Buurkracht helpt bij het mobiliseren van de buurtgenoten. Buurkracht is nu al in bijna de helft van Nederland mogelijk, zie ook www.buurkracht.nl.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!