De EU heeft besloten het gebruik van de drie meest bij-onvriendelijke bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) te verbieden voor buitengebruik. De middelen mogen wel nog in kassen worden toegepast. Het verbod wordt eind van dit jaar van kracht.
Nederland stemde voor het verbod op het gebruik van deze zogeheten neonicotinoïden in de landbouw. Het gaat om de middelen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam, waarvoor sinds 2013 al beperkingen gelden.
Nú doorpakken
Het verbieden van deze bij-onvriendelijke stoffen mag niet betekenen dat ze worden vervangen door andere schadelijke bestrijdingsmiddelen, zegt Greenpeace. Het biedt juist een kans voor de sector én de minister om te investeren in de omschakeling naar agro-ecologische landbouw, waarin wordt samengewerkt met de natuur, met als uitgangspunt dat boeren en telers een eerlijke prijs ontvangen voor hun werk.
Agro-ecologische landbouw
Bij agro-ecologische landbouw werken boeren met de natuur samen in plaats van tegen, door bijvoorbeeld geen of veel minder gif te gebruiken. Of door verschillende gewassen te telen. Op die manier hebben ze minder last van insecten die hun oogst aanvreten. Door de natuur een plek te geven, helpen vogels en insecten de boer een handje door onder andere bladluizen op te eten. Slimmer beheer van de akkers zorgt ervoor dat de bodem beter tegen een stootje kan. Sterkere gewassen die door slimme gentechvrije ‘bloemetjes en bijtjes-veredeling’ zijn gemaakt en op die manier bestendig zijn tegen droogte, schimmels, of andere ziektes kunnen de boer helpen onafhankelijk te worden van chemische middelen.
Vijf voor twaalf voor de bij
Het Europese verbod had niet veel langer op zich moeten laten wachten. Onderzoeken wijzen telkens weer uit dat de hoeveelheid insecten en bijen dramatisch afneemt. Neonics zijn zeer schadelijk voor bijen, maar ook de afname van vlinders, vogels en waterinsecten wordt hiermee in verband gebracht. Allemaal dieren en insecten die onze gewassen bestuiven en helpen onze bodem gezond en vruchtbaar te houden.