tegenlicht radicaal rechts

Leden van de radicaal-rechtse groep Identitair Verzet stonden recent in Amsterdam tegenover uitgeprocedeerde asielzoekers. In heel Europa wordt het geluid van radicaal-rechts sterker. Mensen voelen zich bedreigd door de komst van migranten en zoeken naar verbondenheid en Heimat, oude begrippen in een nieuw jasje. Inmiddels is er sprake van een assertief opererende ultra-rechtse beweging. VPRO Tegenlicht kreeg toegang tot de intellectueel-rechtse voorhoede in Duitsland.

De drijvende krachten achter de nieuwe radicaal-rechtse beweging zijn merendeels jonge mannen met een universitaire opleiding. Zij vinden dat er tijdens hun studie maar één verhaal verteld wordt: dat van de protestgeneratie van 1968 en de links-liberalen. Met uitgeverijen, vlogs, café-avonden, jongerengroepen en een uitgekiend sociale mediabeleid mengen zij zich in het openbare debat.

groenopladen generic keuzehulp

In Oostenrijk heeft de beweging naar rechts zich vertaald in regeringsdeelname van de rechtse FPÖ; zij leveren vijf ministers voor de huidige coalitie met de Christendemocraten. En in Duitsland wordt er openlijker gesproken over het stoppen van alle immigranten door een hek om Duitsland te zetten. Sommige Duitsers zien zich zelfs genoodzaakt uit te wijken naar Oost-Europa. Bijvoorbeeld naar Bulgarije waar een streng anti-migratiebeleid gevoerd wordt en waar aan de grens particuliere commandotroepen migranten proberen tegen te houden.

Belangrijk in dit verhaal zijn de ‘Identitairen’, een antimigratie-jongerenbeweging in opkomst met aanhang in Duitsland, Frankrijk en Italië. En recent ook in Nederland. Hoe ziet het Europa, waar zij het voor het zeggen hebben, er volgens deze radicaal-rechtse voorhoede uit?

Regie: Britta Hosman
Met o.a.: Tatjana Festerling (voormalig woordvoerder Pegida Dresden), Maximilian Krah (advocaat en AfD vice-voorzitter deelstaat Sachsen), Götz Kubitschek (uitgeverij Antaios), Philip Stein (filosoof & lid van de Identitäre Bewegung)

Uitzending zondag 29 april 21.05, NPO2

Bekijk hier de uitzending

Foto: Stijn van Santen

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws