solar decathlon

Een studententeam van de TU Delft maakt van een inefficiënt kantoor een netto positief appartement dat meer energie produceert dan dat het zelf gebruikt. Met het prototype gaat het team in juli 2019 naar Hongerije om mee te doen aan een internationale studentencompetitie voor energiezuinige huizen.

“Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland, namelijk de grote hoeveelheid aan inefficiënte kantoren en de grote vraag naar betaalbare woningen voor starters.” legt Siem van Sluijs, partnerships manager van het MOR-team en student bouwkunde uit. “Zo hebben ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en presteren dus slecht. Door een recente verandering in regelgeving zijn kantoren met een energielabel lager dan C verboden vanaf 2023. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons ontwerp zou met deze uitdagingen kunnen helpen”, aldus van Sluijs. Het ontwerp is gebaseerd op een modulair en netto-positief appartement zodat het gebouw onder andere meer energie teruggeeft dan het gebruikt en multifunctioneel is.

Vraag Offerte aan

Netto-positief

“Met netto positief bedoelen wij dat het gebouw bijvoorbeeld meer energie produceert dan dat het gebruikt. Daarnaast wordt de lucht die het gebouw binnenkomt gefilterd zodat er een gezond binnenklimaat ontstaat en wordt er in de toren voedsel verbouwt” legt van Sluijs uit. Hierbij focust MOR zich op 5 aspecten van netto-positiviteit, namelijk energie+, water+, lucht+, biomassa+ en materialen+.

Modulair ontwerp

De gehele renovatie van de kantoorgebouwen is mogelijk met vier modules; gevel module, badkamer/keuken module, bed/bureau module en wand module. Zo wordt het renoveren van de slecht presterende kantoren laagdrempelig en betaalbaar. Daarnaast kunnen de modules gemakkelijk worden hergebruikt in andere gebouwen.

Elke bewoner heeft natuurlijk zijn eigen eisen en wensen voor zijn of haar woning, daarom kunnen de modules door de bewoners zo worden geplaatst dat de woning aan hun eisen voldoet. Het appartement kan bijvoorbeeld groter of kleiner worden en er kan een makkelijk een extra slaapkamer of badkamer aan worden toegevoegd. Hierdoor is het ontwerp erg toekomstbestendig.

Solar Decathlon Europe 2019

De Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) is een internationale competitie voor universiteiten van over de hele wereld. De wedstrijd daagt studententeams uit om een volledig functionerend huis te ontwerpen, bouwen en exploiteren dat is ontworpen volgens de hoogste normen van duurzaamheid en circulariteit. Tijdens de wedstrijd wordt elk huis beoordeeld op 10 criteria, waaronder architectuur, engineering & constructie, energie-efficiëntie en economische haalbaarheid. In juli 2019 vindt de bouw en jurering van de huizen plaats in Szentendre, Hongarije.

MOR: Modular Office Renovation

Het MOR-team vertegenwoordig Nederland in de Solar Decathlon Europe. Het team bestaat uit 54 studenten van de TU Delft met meer dan 20 verschillende nationaliteiten en van 14 verschillende disiplines. Gebouwen zijn momenteel enorme verbruikers van energie en grondstoffen en het MOR-team vindt dat dit anders moet. Van Sluijs: “Om ervoor te zorgen dat onze toekomstige generaties op een gezonde aarde kunnen leven, vinden wij dat gebouwen moeten veranderen in producenten die meer teruggeven aan hun omgeving dan dat zij verbruiken.”

Het team bezit een enorme passie om te innoveren en een strategie te ontwikkelen die de gebouwde omgeving klaar maakt voor 2050, wanneer de gebouwde omgeving volledig CO2 neutraal en circulair moet zijn.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws