like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Europese Unie legt voedselspeculatie aan banden

Van: op 16 januari 2014

monstermaisHet Europees Parlement en de ministers van Financiën hebben gisteravond een akkoord bereikt over regels voor de handel in financiële producten. GroenLinks is blij met een stap vooruit in het reguleren van de speculatie in primaire goederen als voedsel en energie waar met name de Groenen op aangedrongen. Ook worden stappen gezet in de aanpak van destabiliserende flitshandel.

GroenLinks-Europarlemantariër Bas Eickhout: "Eindelijk wordt de schandalige speculatie met voedsel aangepakt, die via zeer sterke prijsstijgingen de voedselvoorziening van ontwikkelingslanden in gevaar brengt."

BES LED

Dankzij de druk van de Groenen in het Europees Parlement en NGO's zijn de zwakke regels die de ministers hadden voorgesteld, aangescherpt. De Europese financiële toezichthouder krijgt met de nieuwe regels de macht om in te grijpen bij excessieve handel op de voedsel- en energiemarkten.

Het akkoord bevat ook een eerste stap in de aanpak van geautomatiseerde flitshandel. Dergelijke handel kan de financiële markten destabiliseren met de supersnelle aankoop en verkoop van contracten. De handel gaat te snel om bij te houden voor menselijke handelaren. Zo leidde een programeerfout in 2010 tot een enorme val op de Amerikaanse beurs. In de nieuwe regels moeten de algoritmes die voor flitshandel worden gebruikt voortaan worden getest voordat ze op de beurs worden toegelaten.

"Bij flitshandel is het contact tussen de financiële wereld en de reële wereld volledig zoek. Strengere regels zijn nodig om ervoor te zorgen dat financiële handel weer nuttig wordt voor de samenleving, in plaats van een gevaar", aldus Eickhout.

In de grootste hervorming van Europese regels voor financiële handel sinds de crisis van 2008 wordt bovendien de transparantie verbeterd. Een groot deel van de handel moet voortaan plaatsvinden op handelsplatformen die onder toezicht staan. Tot nu toe vinden veel grote transacties 'in het donker' plaats tussen twee partijen zonder dat een toezichthouder eventuele gevaren kan opsporen.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws