• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Genetische manipulatie melden of niet?

31 januari 2016|doorredactie|ingezondheid, gmo, voeding

ggo gmo aardappelenScepsis over biotechnologie in voedsel, en in het bijzonder de genetische manipulatie van gewassen, wordt meestal geassocieerd met Europese landen. Landen die op een of andere manier het telen van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) verbieden. Dit zijn onder andere Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Nederland staat GGO’s wel toe. De Europese Unie heeft een wet die vereist dat op de etiketten van voedingsmiddelen vermeld staat dat genetisch gemodificeerde ingrediënten zijn gebruikt.

Verrassend is echter is dat veel andere landen ook wetten hebben die de vermelding van ggo’s op etiketten verplicht. Volgens het Amerikaanse Centrum voor Voedselveiligheid is het in vierenzestig landen verplicht om ggo’s te melden op de verpakking: van Australië tot Vietnam, maar ook in grote landen als Brazilië, China en Rusland.

De grote uitzondering zijn de Verenigde Staten. Dit land heeft geen wet die bedrijven verplicht ggo’s te vermelden op verpakkingen van voedingsmiddelen. Bedrijven en producenten van levensmiddelen met ggo’s willen dat natuurlijk graag zo te houden.

Monsanto bijvoorbeeld, zegt dat genetisch gemodificeerde ingrediënten veilig zijn en “verplichte vermelding op verpakkingen zou kunnen betekenen dat de levensmiddelen die deze ingrediënten bevatten op een of andere manier inferieur zouden zijn aan hun conventionele of biologische tegenhangers.”

Wat staat er op het etiket

Eén bedrijf heeft de gelederen gebroken: voedselgigant Campbell Soup meldde begin januari dat het bedrijf verplichte melding van ggo’s op verpakkingen in de VS steunt. “We hebben altijd gevonden dat consumenten het recht hebben te weten wat er in hun voedsel zit,” zegt Dave Stangis vice-president van Campbell. Hij erkent dat “de overgrote meerderheid van de Amerikaanse bevolking vindt dat ggo’s vermeld moeten worden op verpakkingen”. In opiniepeilingen is dat meestal zo’n 90%.

Het debat over de vermelding van ggo’s brengt ook duidelijk aan het licht hoe het publiek denkt over biotech voedsel. Biotech gaat niet alleen over genetische modificatie van gewassen, maar over andere technologieën, zoals het klonen en genetische manipuleren van dieren.

Dat Campbell van mening is veranderd, heeft een grote impact in de VS. De teelt van genetisch gemodificeerde gewassen is wijdverspreid: 94% van de Amerikaanse sojabonen zijn bijvoorbeeld genetisch gemodificeerd. In tegenstelling tot Europa, hebben Amerikaanse voedingsbedrijven biotechnologie al op grote schaal omarmd.

Met de stroom mee

Het initiatief van Campbell lijkt voor een groot deel te zijn veroorzaakt door de publieke opinie in de VS. Campbell wil liever met de stroom mee zwemmen dan ertegen in.

Sommige staten in de VS hebben voorstellen liggen voor wetten die een vorm van vermelding van ggo’s verplichten. In Vermont wordt de eerste wet halverwege 2016 van kracht.

In een blogpost, zegt Denise Morrison, de president en CEO van Campbell dat “een versnipperde aanpak per staat niet volledig is, onpraktisch en kostbaar om te implementeren voor voedingsbedrijven”. Bovendien vindt hij het verwarrend voor de consument. Daarom pleit Campbell voor één landelijke wet die vermelding van ggo’s op voedingsmiddelen verplicht. “Campbell trekt zich terug uit samenwerkingsverbanden die hiertegen zijn”, meldt Morrison.

Meer transparantie

Monsanto heeft waarschijnlijk gelijk dat consumenten anders naar voedingsmiddelen met ggo’s kijken. Monsanto en andere bedrijven zijn natuurlijk bang omzet te verliezen als vermelding van ggo’s verplicht is.

Maar rechtvaardigt dat het niet-vermelden van ggo’s? Misschien is de tijd gekomen voor voedselbedrijven om consumenten te vertellen wat ze willen weten. Zij kunnen er dan in alle openheid op wijzen als ggo’s en biotech voedsel daadwerkelijk voordelen zouden opleveren. Dan kan dat de voedselproducenten zelfs voordeel opleveren in plaats van nadeel.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
NBM Case: De Windvogel, coöperatie voor duurzame energieVijf trends in energieopslag
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten