Een geo-engineering techniek die is bedoeld om de temperatuur in Californië te verlagen, zou hittegolven in Europa kunnen verergeren. Dat laat een onderzoek zien dat de onbedoelde gevolgen van regionaal sleutelen aan het klimaat modelleert, bericht the Guardian.
De studie toont aan dat gerichte interventies om de temperatuur in een bepaald gebied gedurende één seizoen te verlagen tijdelijk voordelen kunnen opleveren, maar dat dit moet worden afgezet tegen mogelijk negatieve neveneffecten in andere delen van de wereld. Bovendien kan de mate van effectiviteit in de loop van de tijd verschuiven.
Beangstigend
De auteurs van het onderzoek zeiden dat de bevindingen “beangstigend” waren omdat er wereldwijd weinig of geen regelgeving is om regionale toepassingen van de omstreden techniek, marine cloud brightening, te voorkomen. Hierbij worden reflecterende aërosolen (meestal in de vorm van zeezout of zeespray) in stratocumuluswolken boven de oceaan gesproeid om meer zonnestraling naar de ruimte terug te kaatsen.
Deskundigen hebben gezegd dat het gebrek aan controle betekent dat er weinig is dat individuele landen, steden, bedrijven of zelfs rijke individuen ervan weerhoudt om te proberen hun lokale klimaat aan te passen, zelfs als dit ten koste gaat van mensen die elders wonen. Dat kan mogelijk leiden tot concurrentie en conflicten over interventies.
De recente sterke stijging van de temperatuur op aarde heeft sommige onderzoeksinstellingen en particuliere organisaties ertoe aangezet om onderzoek te doen naar geo-engineering, iets wat voorheen vrijwel taboe was.
In Australië zijn wetenschappers al minstens vier jaar bezig met het testen van strategieën om de wolken op zee helderder te maken om te proberen het Great Barrier Reef af te koelen en het verbleken ervan te vertragen.
Eerder dit jaar sproeiden wetenschappers van de Universiteit van Washington zeezoutdeeltjes over het vliegdek van een uit de vaart genomen vliegdekschip, de USS Hornet, dat was aangemeerd in Alameda in de baai van San Francisco. Dit experiment werd door de lokale overheid stopgezet om te kunnen evalueren of de nevel chemicaliën bevat die een gezondheidsrisico kunnen vormen voor mensen of dieren in het Bay gebied.
Grotere gevolgen dan voorzien
Het nieuwe artikel suggereert dat de gevolgen veel verder kunnen reiken en moeilijker te voorspellen zijn. De auteurs beweren dat zij de eersten zijn die aantonen dat de effecten van wolkenhelderheid kunnen afnemen of omkeren als de klimaatomstandigheden veranderen door de toch al dramatische menselijke gevolgen van het verbranden van fossiele brandstoffen en bossen.
Met behulp van computermodellen van het klimaat in 2010 en 2050 simuleerden ze de gevolgen van twee wolken verhelderings operaties boven verschillende regio’s van het noordoosten van de Stille Oceaan, een in de subtropen bij Californië en een in de middenhoogten bij Alaska. Beide waren ontworpen om het risico van extreme hitte op de doelregio, de westkust van de VS, te verminderen.
Contra-intuïtief had de verder weg gelegen operatie de grootste impact omdat deze “teleconnecties” aanboorde, verbindingen in het klimaatsysteem tussen geografisch afgelegen delen van de wereld.
Uit de simulatie van 2010 bleek dat de operatie in de buurt van Alaska het risico op blootstelling aan gevaarlijke hitte in de doelregio met 55% zou verlagen, terwijl de subtropische test dichterbij een kleinere maar nog steeds significante winst van 16% zou opleveren.
Het verhelderen van wolken op zee voor de westkust van de VS kan in de toekomst hittegolven in Europa veroorzaken.
In simulaties van het meer verstoorde klimaat van 2050 leverden dezelfde twee operaties echter heel verschillende resultaten op, omdat er minder wolken waren, hogere basistemperaturen en een vertraging van de Atlantische meridionale circulatie (Amoc). Onder deze omstandigheden halverwege de eeuw zou de operatie in de buurt van Alaska een drastisch verminderd effect hebben op het verlichten van de hittestress in het westen van de VS, terwijl de subtropische operatie de temperaturen zou opdrijven – het tegenovergestelde van het gewenste resultaat.
Meer hittestress in Europa
De gevolgen buiten de doelregio’s verschilden ook aanzienlijk tussen 2010 en 2050. Op de eerdere datum suggereerden de simulaties dat Europa ook zou worden afgekoeld door de opheldering van de mariene wolken in het noordelijke deel van de Stille Oceaan. Tegen 2050 zou de lokale afkoeling echter de hittestress over de hele wereld doen toenemen, vooral boven Europa, als gevolg van de vertraging van Amoc.
“Onze studie is heel duidelijk,” zei Jessica Wan, die deel uitmaakt van het onderzoeksteam onder leiding van UC San Diego’s Scripps Institution of Oceanography. “Het laat zien dat het verhelderen van wolken op zee zeer effectief kan zijn voor de westkust van de VS als het nu wordt gedaan, maar het kan daar in de toekomst ineffectief zijn en hittegolven in Europa veroorzaken.”
Ze zei dat de resultaten beleidsmakers zouden moeten verontrusten en hen ertoe zouden moeten aanzetten om bestuursstructuren en transparantierichtlijnen op te stellen, niet alleen op mondiaal niveau maar ook regionaal.
“Er is op dit moment echt geen regelgeving voor zonne geo-engineering. Dat is beangstigend. Wetenschap en beleid moeten samen worden ontwikkeld,” zei ze. “We willen niet in een situatie terechtkomen waarin één regio gedwongen wordt aan geo-engineering te doen om te bestrijden wat een ander deel van de wereld heeft gedaan om te reageren op droogtes en hittegolven.”