like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Grootste commerciele stadsboerderij opent in Den Haag

Van: op 4 april 2016

schildeDen Haag heeft sinds deze week de grootste commerciële stadsboerderij van Europa. Donderdag is de boerderij op het dak van voormalig kantoorgebouw De Schilde aan de Televisiestraat officieel geopend.

De boerderij staat op 40 meter hoogte en produceert jaarlijks zo'n 50 ton aan lokale groenten en 20 ton verse stadsvis. Het heeft een dakterras van 1200 vierkante meter voor gespecialiseerde groenten, een overdekte viskwekerij van 370 vierkante meter en daarnaast wordt er binnen de boerderij 250 vierkante meter exclusief gereserveerd voor evenementen en rondleidingen.

Vraag Offerte aan

De boerderij gebruikt een duurzame techniek voor de productie: verspilde voedingsstoffen uit viskwekerijen worden hergebruikt als meststof voor planten, en planten kunnen het water dat wordt hergebruikt voor het kweken van vis zuiveren.

Het bedrijf achter de stadsboerderij, UrbanFArmers AG komt uit Zwitserland. Het richt zich op de bouw van faciliteiten voor voedselproductie in steden. De eerste 'rooftop farm' is in 2012 geopend in Basel. De Schilde is de tweede 'rooftop farm' ter wereld en is de grootste commerciële in Europa.

Mark Durno, de algemeen directeur van UrbanFarmers Benelux: “UrbanFarming monetariseert lege daken door ontwikkeling en uitvoering van stadsboerderijen in elke stad. Wij zijn erg enthousiast dat het project, in het hart van de commerciële glastuinbouw, klaar is.”

De stadsboerderij bevindt zich in een zeer markant gebouw van Den Haag: de voormalige fabriek van Philips Telecommunicatie dat gebouwd is in de jaren 50. De Schilde. Het klassieke gebouw aan de Televisiestraat 2 staat momenteel grotendeels leeg en wordt herbestemd, als project van de gemeente Den Haag, als ‘Standslandbouw Initiatief’. UF002 is het eerste stadslandbouw project dat hier zijn intrek neemt.

Vanaf eind mei kun je de producten van de stadsboerderij proeven bij onder andere Het Gouden Kalf en Mochi. Vanaf september wordt er de UF Fresh Weekly box gelanceerd, waarbij mensen wekelijks een eigen box met lokale producten krijgen.

Op 20 mei zal UF002 De Schilde een groot openingsfeest op de dakboerderij organiseren.

Bron: Dichtbij Den Haag

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Overige

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws