gemeente

Als je wil bijdragen aan een beter milieu, dan is het verduurzamen van je huis een goede plek om ermee te beginnen. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat je met een paar aanpassingen in je huis niet alleen duurzamer kan leven, maar ook nog eens goedkoper uit kunt zijn.

Met de veranderingen voor belasting op gas in 2021 is het nu een goed moment om te gaan kijken naar duurzame en voordeligere opties.

groenopladen generic keuzehulp

Wat verandert er aan de energieprijzen in 2021?

In 2021 zal de belasting op gas met ongeveer 3 cent worden verhoogd. In 2 jaar tijd is de energiebelasting al behoorlijk gestegen; van 41,8 cent naar 52,5 cent per kubieke met (m3). De overheid wil met de hogere energiebelasting op gas huishoudens stimuleren om te gaan besparen op hun gasverbruik. Door minder aardgas te gebruiken wordt de uitstoot van het broeikasgas CO2 verminderd en dit helpt om klimaatverandering tegen te gaan. Maar doe jij niks, dan zal je energierekening komende jaren alleen maar op lopen.

Hoe kan ik mijn huis verduurzamen? 

Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen. Je kunt bijvoorbeeld je eigen duurzame energie creëren door zonnepanelen aan te schaffen. Uit cijfers van Milieu Centraal en Essent blijkt dat de zonne-energie-opbrengsten in de eerste 7 maanden van 2020 ongeveer 20% hoger dan gemiddeld waren. De kosten voor zonnepanelen kunnen wel heel erg uiteen lopen op basis van daktype. Vaak zijn de kosten na 7-9 jaar terugverdiend en bespaar je op langere termijn veel op je energierekening. 

Thuis kun je ook een paar stappen ondernemen zonder dat je dat te veel geld kost. Om te beginnen kun je je energieverbruik verminderen door al je apparaten uit te zetten en sluipverbruik te voorkomen. En wist je je tot 90% stroom bespaart, door alleen al je gloeilamp te vervangen voor  een ledlamp? Dus vervang je oude lampen voor energiezuinige ledlampen. Wanneer je een nieuw apparaat koopt, is het ook verstandig om naar het energielabel te kijken en de meest zuinige optie te kiezen. Juist met enorme energievreters als koelkasten en wasmachines kan je veel stroom besparen door te kiezen voor A+++ labels.

Het gasverbruik van je woning kan ook een stuk omlaag door een paar kleine aanpassingen. De grootste aanpassing die je kunt doen is je huis goed isoleren. Vooral bij woning die al wat ouder zijn, kun je veel gasverbruik verminderen door goed je muren te isoleren. Verder kun je ook het gasverbruik verminderen door goed je deuren te sluiten en alleen de verwarming aan te hebben in de ruimte waar je momenteel zit. De thermostaat een graad lager zetten dan je gewend bent of de thermostaat een uur voor het slapen uit zetten, kunnen er ook voor zorgen dat je gasverbruik minder wordt. 

Overstappen naar een groenere energieleverancier

Naast het verduurzamen van je woning, kan je ook een bewuste keuze maken door te kiezen voor groene energieleveranciers. Wil je jouw huidige contract vergelijken met meer duurzame energieleveranciers zoals Pure Energie en Vandebron? Dan kun je online gebruik maken van verschillende energievergelijksites. Momenteel is het energie overstapseizoen waardoor de energieleveranciers hoge cashbacks en lage energietarieven aanbieden. Door nu de huidige energie aanbiedingen te vergelijken kun je veel geld besparen op je energierekening en kun je gemakkelijker overstappen naar een duurzamere energieleverancier. 

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws