like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Hormoonverstoorders aangetroffen in menselijke hersenen

Van: op 15 september 2017

hormoonverstoorders in hersenenRecent onderzoek naar de invloed van hormoonverstoorders op de menselijke gezondheid toont aan dat hormoonverstorende stoffen zoals parabenen en fenolen zich in het menselijk brein kunnen nestelen. Tot nu toe gingen regulerende instanties er van uit dat vluchtige hormoonverstoorders zich niet in het lichaam ophopen. Dit internationale onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) levert een eerste bewijs van het tegendeel. De uitkomsten van het onderzoek werden op 13 september gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health.

Het onderzoek is geïnitieerd door UMCG-onderzoeker Jana van Vliet-Ostaptchouk. Zij zegt: "Dank zij een brede internationale samenwerking was het mogelijk om hormoonverstoorders in specifieke gebieden in menselijk hersenweefsel aan te tonen. Dat is nog nooit eerder gedaan. We hebben nu aangetoond dat hormoonverstoorders vanuit de bloedbaan naar omliggend (vet)weefsel kunnen worden overgedragen. Ze verdwijnen niet vanzelf uit het lichaam door de stofwisseling, zoals eerder werd aangenomen, maar kunnen in het lichaam achterblijven. Dat maakt verder onderzoek naar mogelijk schadelijke gevolgen nog urgenter."

Het onderzoek toonde de aanwezigheid van fenolen en parabenen aan in witte hersenmassa en in de hypothalamus. De witte hersenmassa verbindt de grijze hersendelen met elkaar, de hypothalamus speelt een belangrijke rol in de hormoonhuishouding.

Hormoonverstorende stoffen komen in zo veel (plastic) producten voor, dat ze een bedreiging vormen voor de gezondheid van de gehele bevolking. Daar waarschuwde de WHO Wereld Gezondheids Organisatie jaren geleden al voor. Die waarschuwde met name voor mogelijk kankerverwekkende eigenschappen van hormoonverstoorders.

De EFSA (Europees agentschap voor voedselveiligheid) negeerde tot nu toe deze waarschuwingen en liet onderzoek waarop deze waren gebaseerd buiten beschouwing bij haar risico-analyse. Een uitgebreid overzicht van de risico's van hormoonverstoorders vind je hier.

In dit onderzoek werkte het UMCG samen met het Deense Copenhagen University Hospital Rigshospitalet, het Nederlands Herseninstituut met onder andere de bekende hersenonderzoeker prof. Dick Swaab, de Spaanse Universiteit van Granada en het Cyprus International Institute for Environmental and Public Health.

Het onderzoek maakt deel uit van een cluster onderzoeken door van Vliet-Ostaptchouk naar de gevolgen van blootstelling aan hormoonverstoorders op de menselijke gezondheid.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws