like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Hormoonverstoorders in cosmetica onderbelicht risico

Van: op 8 maart 2016

cosmeticaZelfs een korte pauze in het gebruik van make-up, shampoo en crèmes doet de blootstelling aan hormoonverstorende chemicaliën sterk dalen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie onder tienermeisjes.

Conventionele schoonheidsproducten bevatten vaak hormoonverstoorders zoals ftalaten, parabenen, triclosan en benzofenon-3. Dergelijke stoffen zijn niet accuut giftig, maar hebben een invloed op het hormoonsysteem en de vruchtbaarheid. Eind vorig jaar nog waarschuwde de Internationale Federatie van Gynaecologen en Verloskundigen voor de effecten van de stoffen.

"Omdat vrouwen de belangrijkste gebruikers zijn van veel schoonheidsproducten, kunnen ze disproportioneel worden blootgesteld aan deze chemicaliën", zegt hoofdauteur Kim Harley, van het UC Berkeley Center for Environmental Research and Children's Health. "Met name tienermeisjes lopen gevaar omdat hun reproductieve organen zich snel ontwikkelen, en uit onderzoek blijkt dat ze meer cosmetica gebruiken dan een gemiddelde volwassen vrouw."

Drie dagen

De aanpak van de onderzoekers was eenvoudig: ze vroegen honderd tienermeisjes om drie dagen lang alleen schoonheidsproducten te gebruiken die vrij waren van hormoonverstoorders, en vergeleken vervolgens urinestalen van voor en na de testperiode.

Uit die vergelijking bleek een duidelijk verschil in blootstelling: de afbraakstoffen van di-ethylftalaat bijvoorbeeld, dat vaak gebruikt wordt in parfums, was verminderd met gemiddeld 27 procent. Parabenen, die vooral als bewaarmiddel in cosmetica gebruikt worden, daalden zelfs met 45 procent. Reststoffen van triclosan en benzofenon-3, gebruikt in respectievelijk antibacteriële zepen en zonnecrème, daalden met meer dan een derde.

Jeugd

Opvallend is dat de wetenschappers ervoor kozen om nauw samen te werken met de tieners in de opzet en uitvoering van de studie, precies om hun bewustzijn te vergroten. Nadat ze van de resultaten op de hoogte waren gebracht, bleken de leerlingen overtuigd en informeerden ze vrienden en familieleden over de gevaren van de stoffen.

Naar de effecten van de stoffen op lange termijn moet nog veel onderzoek gedaan worden, zegt Harley. "Maar we weten genoeg om ons zorgen te maken over de blootstelling van tienermeisjes aan deze chemicaliën. In sommige gevallen is voorzichtigheid de beste aanpak, met name als er makkelijk voor veilige alternatieven kan gekozen worden."

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Petra de Haas schreef:

  Denk ook eens aan schoonheidsspecialisten die werken met uitsluitend natuurlijke producten. Zij kijken goed naar de huid en kunnen zo een goed advies geven over welke producten geschikt zijn voor jou huid. Ook hebben zij vaak goede make-up zonder al die schadelijke stoffen.

 2. Nora schreef:

  Ringana het consequent duurzame, vers en volledig transparante merk uit Oostenrijk, direct uit de fabriek bij de klant thuis. Info en proefsets: http://www.beautyfresh.nl
  Advies en vragen: beauty.fresh01@yahoo.com

 3. Ineke schreef:

  Sinds kort gebruik ik ook nagellak zonder gevaarlijke chemicaliën na het lezen van het volgende blog http://www.feelfitandfine.com/zoya zeker heel belangrijk voor jonge meiden die vaak hun nagels lakken!!

 4. Dick schreef:

  Behoudens Skins zijn er vele producten verkrijgbaar die puur natuur zijn en zonder chemicaliën. Even op Google kijken. Parabenen zijn zowiezo uit den boze. Microplastic is dat en erg schadelijk voor t milieu

 5. Anna schreef:

  Dr.Hauschka, Weleda,
  https://www.heelnatuurlijk.nl/ en in diverse natuurwinkels!

 6. bodhi sykora schreef:

  wat zijn de alternatieven?hebben jullie merken die vrij zijn van hormoonverstorende producten?