like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hortensia’s: een populaire struik met opvallende bloemen

Van: op 4 juli 2017

Hortensia’s zijn vrolijke, opvallende planten. De bloemenkoppen zijn niet te missen. Van roze tot blauw: de plant geeft kleur aan iedere tuin. Ook zijn er verschillende witte varianten. Er zijn veel soorten te onderscheiden. De bekendste is misschien wel de boerenhortensia. Binnen deze soort kun je weer bolhortensia’s en schermhortensia’s onderscheiden.

De schermhortensia’s hebben zowel kleine als grote bloemetjes terwijl de bolhortensia’s alleen uit grote bloemen bestaan die samen een bol vormen. Een andere populaire hortensiasoort is de pluimhortensia. De naam zegt het al: de bloemen hebben de vorm van een pluim. Verder is er de klimhortensia. Ook hier verraadt de naam het uiterlijk van de plant. Dit type kan klimmen en wordt daarom veel gebruikt op schuttingen en muren. Daarnaast zijn er nog soorten met veel grote bloemen, zoals de sneeuwbalhortensia en de dubbelbloemige variant.

Bloeitijden

Het wordt geadviseerd om de plant te planten in de lente of de herfst. De plant houdt van de ochtendzon. Hier kan rekening mee gehouden worden bij het planten. Echter zal de plant meestal ook bloeien op plekken in de halfschaduw. Het is in ieder geval belangrijk dat de plant genoeg zonlicht ziet. Daarnaast is genoeg water van groot belang. De grond moet altijd vochtig zijn. Met name de eerste twee jaar na het planten is veel water belangrijk. De bloeitijd verschilt per soort, maar loopt in de meeste gevallen van de late lente of zomer tot en met de herfst.

Planten en snoeien

De plant kan zowel in de grond als in een pot geplant worden. Voor het beste resultaat is het aan te raden om speciale hortensiagrond te gebruiken. De kleur van de bloemen is namelijk afhankelijk van de zuurgraad van de grond. Hortensiagrond helpt bij het behouden van de juiste zuurgraad en een gezonde plant. Voor het planten moeten hortensia's genoeg in het water hebben gestaan, bijvoorbeeld in een emmer met water. Bij het planten met grond moet ook weer genoeg water gegeven worden. Sommige soorten moeten ook gesnoeid worden. Dit hangt echter af van het soort plant. Boerenhortensia’s hoeven bijvoorbeeld bijna nooit gesnoeid worden terwijl pluimhortensia’s elke lente aan een snoeibeurt toe zijn. Kweek je je hortensia’s voldoende op, dan kunnen ze net zo dichtbegroeid worden als een beukenhaag.

De plant hortensia kent vele soorten. Kenmerkend zijn de kleurrijke of witte bloemen aan de plant. Ze hebben veel water en genoeg zonlicht nodig. Het is een opvallende plantensoort die karakter geeft aan iedere tuin.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!