like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hypotheek als ZZP-er, ook bij een duurzame bank?

Van: op 29 maart 2018

zzp hypotheek

Banken worden over het algemeen steeds opener over hoe ze jouw spaargeld investeren. Ook gaan ze vaker het gesprek aan met bedrijven die bijvoorbeeld het milieu vervuilen, en over activiteiten die ze niet willen financieren, zoals wapenhandel en landroof.  

Consumenten en bedrijven vragen steeds vaker naar de duurzame houding van hun bank. Banken reageren daar op en worden steeds groener. Dat is belangrijk. Maar ook van belang is de dienstverlening die je kunt verwachten als kleine ondernemer of ZZP’er.

 

Hypotheek voor ZZP

Onderdeel van de moderne samenleving is een toenemende flexibiliteit die van mensen wordt verwacht. Dat zie je ook terug in een groeiend aantal flexcontracten en mensen die als zelfstandige zonder personeel, ZZP’er, hun inkomen verdienen. Dat geeft veel vrijheid, maar ook minder zekerheid. En als je een huis wil kopen en een hypotheek nog hebt is dat wel een punt om op te letten bij de keuze van je bank.

Als je op zoek bent naar een ZZP hypotheek is het goed om er rekening mee te houden dat je enige stabiliteit in je inkomen kan laten zien. Dat kan soms ook als je nog geen drie jaar als ondernemer aan de slag bent.

Om jouw inkomen te bepalen, kijkt de hypotheekverstrekker naar de winst uit  je onderneming vóór belastingen. Er wordt gerekend met de gemiddelde winst van de laatste drie jaren, behalve als het laatste jaar de winst lager was dan daarvoor. In dat geval geldt de winst over het afgelopen jaar als jouw maximale inkomen.

 

NHG hypotheekgarantie

Je kan zelfs als je nog maar één jaar als zzp'er actief bent al in aanmerking komen voor NHG hypotheekgarantie. Daarvoor wordt wel je inkomen van de afgelopen drie jaar meegenomen in je toetsinkomen. Er wordt gekeken naar je gemiddelde inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren.

 

Duurzaam bankieren

Heb je de bank gevonden die je een hypotheek wil verstrekken, en wil je weten hoe deze presteert op gebied van duurzaamheid? Dan kijk je het best op de eerlijke bankwijzer, die een goed overzicht geeft hoe banken op verschillende onderdelen duurzaam presteren.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws