like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Initial gaat duurzaam wassen zonder water

Van: op 15 maart 2016

wasgoedInitial, marktleider in sanitaire dienstverlening en bedrijfskleding, introduceert als eerste in Europa het ‘wassen zonder water’ voor bedrijfskleding. De wasserij van Initial in Lokeren – de grootste industriële kledingwasserij van België – neemt daarvoor vanaf april een nieuwe en revolutionaire machine in gebruik die de kledij wast met vloeibare koolstofdioxide (LCO2). Deze innovatieve techniek is goed nieuws voor de levensduur van bedrijfskleding, de gezondheid van werknemers én voor het milieu.

‘Wassen zonder water’ gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden met LCO2. Dit proces doet de vezels van kleding niet zwellen, waardoor de kleding minder slijt, niet krimpt en er geen negatief effect is op de kleur. Drogen van de kleding – ook een belangrijke oorzaak van slijtage – is niet nodig. Bij het verminderen van de druk in de wasmachine krijgt de LCO2 weer zijn gasvorm en is de kleding direct droog. Zo behoudt de kledij haar kwaliteiten en gaat ze langer mee.

Bovendien levert dit nieuwe wasproces een veel hogere ontsmettingswaarde. De wasmethode verwijdert 98 procent van de PAK’s (Polyaromatische koolstoffen); dat is veel meer dan bij wassen met water. Dit is met name van belang voor bedrijfskleding die wordt blootgesteld aan chemische verontreiniging, zoals brandweerkleding of kleding die in de zware industrie gedragen wordt. Het LCO2-wasproces draagt zodoende bij aan een gezondere werksituatie voor de drager van de kleding.

Duurzaam

Er komt geen water te pas aan wassen met LCO2. Daardoor is het wasproces veel minder belastend voor het milieu. De nieuwe techniek levert per wasbeurt een energiebesparing op van zestig procent* ten opzichte van een klassieke machine. Bovendien is de gebruikte LCO2 voor 98 procent herbruikbaar voor een volgende wasbeurt.

De LCO2-wasmachine wordt geleverd door TERSUS®. In de Verenigde Staten wordt deze LCO2-wasmachine al door verschillende bedrijven gebruikt. Initial is het eerste bedrijf in Europa dat dit unieke wasproces aanbiedt.

Richard Kinsman, CEO van TERSUS: “De veiligheid van werknemers heeft de hoogste prioriteit, vooral als het gaat om besmette of mogelijk giftige kleding. De Tersus-machine beschikt over een nieuwe doorlatende filtervorm, om blootstelling van werknemers aan verontreinigde stoffen te voorkomen en deze op te vangen. Naast de sociale en milieu-gerelateerde voordelen van koolstofdioxide in vergelijking met water, biedt deze oplossing gebruikers ook zekerheid, gezondheid, werknemerveiligheid en uiteindelijk ook betere prestaties.”

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Jan Juffermans schreef:

    Heel interessant! Met deze was is het dus geen wassen meer, en dus ook geen wasproces… Dus bijv. schoonmaakproces of reinigingsproces. Ik ben wel benieuwd waar het vuil blijft. Wordt dat verzameld en wellicht verbrand?