like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Kinderen maken kunst uit afval

Van: op 7 oktober 2013

kunst uit afvalIn Hoofddorp vond voor de eerste keer de Recycle Art Day plaats. Het resultaat werd getoond in een tentoonstelling met kunst uit afval. De kunstwerken zijn gemaakt door leerlingen van drie basisscholen uit de gemeente en het Haarlemmermeer Lyceum. Dit gebeurde tijdens workshops, waar de leerlingen op een speelse manier de noodzaak van recyclen van afval met het maken van kunst leerden combineren.

De afgelopen weken maakten leerlingen van de Dr. Plesmanschool, de 1e Montessorischool Hoofddorp en de Juliana van Stolbergschool kunst van afgedankte elektrische en elektronische apparaten, ofwel E-waste.

BES LED

Als start kregen ze een workshop, verzorgd door een gastdocent.  In deze workshops werd inzameling en recycling van elektrische apparaten op een creatieve en interactieve manier  toegelicht. Ze demonteerden zelf geschikte ingezamelde apparaten en onderzochten waaruit het apparaat bestaat. Van verschillende materialen uit dit E-waste maakten de kinderen kunstwerken. Op deze manier recycleden de kinderen zelf afval, dat was ingeleverd door bewoners op de milieustraat in Rijsenhout.

Ook leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum hadden kunst gemaakt uit afval, maar hierbij gebruikten zij alles wat voor handen was. Het topstuk van deze collectie was de jurk van Lotte Bijwaard, gemaakt van oude kranten en fietsbanden, met bijpassende handtas van hetzelfde materiaal.

De gemaakte kunstwerken blijven vanaf de Recycle Art Day tot en met 30 oktober tentoongesteld in de centrale hal het Cultuurgebouw van Haarlemmermeer. Hierna worden de kunstwerken op hun beurt weer gerecycled tot grondstoffen voor nieuwe producten.

Recycle Art Day
Het  idee voor een Recycle Art Day is tijdens het Milieubende project van dit voorjaar bedacht door Liane Digenda van De Waterwolf uit Vijfhuizen. De gemeente Haarlemmermeer, Meerlanden en NMCH hebben dit idee tot werkelijkheid gemaakt in samenwerking met Brantjes/Nijssen, Stichting Technotrend, Pier-K en Podium voor Architectuur. Zij hopen dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws