• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Koken op gas van heilig brood

11 maart 2014|doorredactie|inenergie, lokale economie, voeding

broodvergisterIn de Amsterdamse Kolenkitbuurt staat een biovergister waarmee duurzame energie wordt opgewekt uit oud en heilig brood. De energie wordt gebruikt door bewoners uit de buurt. De vergister is Gascoland gedoopt.

Brood is heilig in de islamitische cultuur en mag niet als afval in de vuilnisbak worden gegooid. Uit respect voor het graan strooiden moslims hun oude brood op straat om het terug te geven aan de aarde. 80% van de bewoners in de buurt zijn Moslim, dus er werd veel brood gestrooid.

Omdat er ratten op het brood afkwamen, plaatste Stadsdeel West speciale broodcontainers in de Kolenkitbuurt om te voorkomen dat er nog brood op straat werd gestrooid. Maar het brood uit deze containers kwam alsnog in de afvalverbrander terecht.

Nu wordt dit brood door een vergistingsproces omgezet tot biogas. Brood heeft een hoge energiewaarde. Uit een heel brood komt 300 liter biogas. Als een pit van het fornuis vol aanstaat, verbruikt het ongeveer 1m3 aardgas (1000 liter biogas) per uur. Dat is dezelfde hoeveelheid energie als er uit vier witbroden komt.

speedcomfort radiatorventilator

Het initiatief van de broodvergister komt van Pink Pony Express, een kunstenaarscollectief dat onderzoek heeft gedaan naar hergebruik van voedsel en het opwekken van betaalbare bio-energie. Lokale energiecoöperatie Amsterdam Energie investeert haar winst in lokale energieprojecten en is partner van het project. Enki Energy leverde de speciale techniek dat het vergistingsproces mogelijk maakt.

Waarom vergisten, en niet hergebruiken als basis voor nieuw voedsel? vroegen we aan Annemarie van den Berg van Pink Pony Express. Annemarie legt uit dat het ingezamelde brood niet schoon is. Het is vaak beschimmeld en besmet met bacterien en vervuild met andere etensresten. Het komt er op neer dat vanwege de hoge energiewaarde van het brood, het veel efficienter is om er energie uit te halen, dan die erin te stoppen voor een beperkte opbrengst in nieuwe voeding.

Gascoland krijgt een plek in het pand aan het Piet Paaltjenspad 9, een onderkomen dat ook als thuisbasis dient voor kunstenaarscollectief Cascoland. Het biogas wordt gebruikt door het buurtrestaurant De Kookkit, waar bewoners koken en bakken voor hun buren.

proces van broodvergisting

het proces van broodvergisting (klik voor grotere afbeelding)

De broodvergister kan 10 kilo brood per dag verwerken, wat neerkomt op 3000 liter biogas per dag. Daar kunnen 8 huishoudens op koken.  Jessica Hammarlund Bergmann van Pink Pony Express: “Onze eerdere tentoonstelling ‘Supernatural’ liet zien hoeveel brood er wordt weggegooid. Met de komst van de biovergister krijgt dit oude brood een duurzame bestemming.”

Roel Schoenmakers van Cascoland vult aan: “Sinds 2010 organiseren wij samen met de Kolenkitbewoners activiteiten waar buren elkaar ontmoeten. In ons restaurant de Kookkit koken en bakken buurtbewoners op zelfgeproduceerd biogas.”

Rolf Steenwinkel van Amsterdam Energie: “De opening van Gascoland markeert tevens de lancering van onze campagne om leden lid te maken van onze coöperatie. Dit is het eerste project van velen die volgen, om echte Amsterdamse energie op te wekken, die wij straks aan onze leden gaan leveren.”

Opening op 14 maart

Vijf dagen voor de Gemeenteraadsverkiezingen grijpen de initiatiefnemers de presentatie van de vergister aan om de toekomst van duurzame opwekking in Amsterdam met aankomend raadsleden te bespreken. Het openingsprogramma ziet er als volgt uit:

16.00 — 16.10 | Opening Gascoland met Stadsdeelwethouder Godfried Lambriex en initiatiefnemers.

16.10 — 16.30 | Talkshow onder leiding van Linda Vermaat met o.a. Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Marijn Bosman (D66) over belang van zelforganiserende Amsterdammers en duurzame energieopwekking in de stad.

16.30 — 16.40 | Presentatie boek ‘Bakkit, een dagboek met taartverhalen’ De verhalen achter het 'taartenbakken voor de buren' geven een inkijkje in de sociale verbanden in de buurt.

Voorafgaand aan de officiële opening vinden er vanaf 12.30 uur diverse broodbakworkshops plaats voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden, en van 14.30 - 16.00 uur praten de initiatiefnemers uitgebreid over de mogelijkheden voor vergisting in Amsterdam met energie-experts. Kijk hier voor informatie over dit programma. 

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • nul op de meterVerduurzaming per wijk helpt tegen energiearmoede28 maart 2023 - 13:32
  • Duurzaam de week door DDWD Duurzaam De Week Door 1226 maart 2023 - 14:45
  • air pollution EU houdt deur open voor auto’s op e-brandstoffen25 maart 2023 - 13:41
  • wilde bij Pesticiden veranderen gedrag van bijen meer bij warmer weer25 maart 2023 - 10:50
  • duurzaamheidsverslag Duurzaamheidsverslag wordt gemeengoed bij bedrijven25 maart 2023 - 10:39

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
meewind 23 02

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Wetenschap als banenmotor van duurzame economieVerwachte opwarming in Europa groter dan gemiddeld
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen