like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Kouder gas stoot minder CO2 uit

Van: op 22 april 2019

aardgas warmtepomp warmtenet

In bijna 200 gasontvangststations van netbeheerder Liander wordt de temperatuur van het gas komende maanden met twee graden verlaagd. Hierdoor wordt een bijdrage geleverd aan de jaarlijkse CO2-besparing van 5,4 kiloton gerealiseerd. Dit is besloten na een succesvolle proef in Gorredijk en de eerste praktijktoepassing op Terschelling.

Bij de gasontvangststations komt het aardgas via het landelijke netwerk van netbeheerder Gasunie aan bij het regionale netwerk van Liander, om vervolgens verder gedistribueerd te worden. Op dit moment wordt het gas in die stations nog verwarmd tot 5 graden. Afgelopen periode hebben Liander en Gasunie onderzocht of de temperatuur kan worden verlaagd, zodat de verwarmingsketels minder hoeven te stoken.

CO2-besparing

Na succesvolle testen bij het gasstation in Gorredijk en de eerste toepassing in de praktijk op Terschelling is besloten om bijna 200 stations dit door te voeren en de temperatuur van het gas te verlagen naar 3 graden. De gasbuizen kunnen de verlaging aan en het heeft geen effect op klanten. Naar verwachting kan met deze aanpassing 3 miljoen m3 gas en 5,4 kiloton CO2 per jaar worden bespaard.

Andere netbeheerders

Komende periode wordt bij de gasstations in het Liander-verzorgingsgebied de temperatuur op deze manier verlaagd. De handeling wordt uitgevoerd door monteurs van Gasunie tijdens regulier onderhoud. Naar verwachting is dit in de zomer afgerond. Ook bij de andere netbeheerders wordt gekeken naar een soortgelijke aanpassing.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!