like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Meeste kiezers willen extra aandacht voor klimaat door politiek

Van: op 31 januari 2021

stemwijzer klimaat

Een nieuwe regering moet meer doen tegen de klimaatcrisis. De overheid moet zorgen dat grote vervuilende bedrijven zich aan het klimaatakkoord van Parijs houden. Dat vindt maar liefst 91% van de Nederlanders, zo blijkt uit een kiezersonderzoek van I&O Research.

Uit het onderzoek dat in opdracht van Milieudefensie heeft uitgevoerd, blijkt verder dat een overgrote meerderheid de economische gevolgen van de coronacrisis ziet als een kans voor een duurzame economie. 72% wil dat de overheid de coronacrisis zo aanpakt dat we gelijk iets voor het klimaat doen.

Vraag Offerte aan

Niet alleen maken de meeste kiezers zich zorgen om het klimaat, maar ze nemen het klimaat ook mee in hun stemoverweging. Voor twee derde van de kiezers is het klimaatstandpunt van hun partij voor hun keuze (zeer) belangrijk. Voor een kwart is dit zelfs essentieel (26%).

Om de klimaatstandpunten van de verschillende partijen te vergelijken komen er verschillende stemwijzers en kieshulpen beschikbaar.  Daarvan vind je hier een overzicht dat tot aan de verkiezingen vrijwel dagelijks wordt bijgewerkt. Daar kun je ook zien hoe groen de partijen feitelijk hebben gestemd.

Ook VVD- en CDA-kiezers gaan voor klimaat

Het draagvlak voor een eerlijker en daadkrachtiger klimaatbeleid is zowel bij linkse als rechtse kiezers heel breed. Zo vinden zowel kiezers van VVD als GroenLinks in overgrote meerderheid dat grote vervuilers meer moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan. De overheid moet zorgen dat zij zich aan het klimaatakkoord van Parijs houden, vindt 91% van de VVD- en de CDA-kiezers. Ook ziet 69% van de VVD- en 76% van de CDA-stemmers de coronacrisis als een kans voor een duurzame economie.

Kiezen voor klimaat is kiezen voor mensen

De afgelopen jaren koos de overheid keer op keer voor grote vervuilende bedrijven en hun aandeelhouders. Niet voor het klimaat, niet voor het recht op een leefbaar en veilig leven voor mensen in Nederland, en alle regio’s waar die veiligheid nu al wordt bedreigd, zoals in delen van Azië, Afrika en in het Amazonegebied.

Donald Pols, directeur Milieudefensie: “Het beleid moet groener en eerlijker, willen we onze planeet leefbaar houden en doorgeven. We hebben volgens de wetenschap geen moment meer te verliezen. Iedereen moet meehelpen, ook de grote vervuilers, willen we het leven betaalbaar houden. Van links tot rechts willen kiezers dat de overheid doortastende maatregelen neemt.“

Sytze Fortuin, Fridays For Future Nederland: “Politici vertellen jongeren constant dat we niet hoeven te protesteren. Zij gaan het wel voor ons regelen en wij moeten ons focussen op school. 2020 was het warmste jaar aller tijden met de meeste orkanen en stormen ooit. Ze brengen onze toekomst nú al zo in gevaar dat we wel in actie moeten komen. Ik roep alle politici op om de klimaatcrisis aan te pakken, zodat jongeren in de hele wereld op een leefbare aarde kunnen wonen.”

14 maart klimaatalarm van Groningen tot Maastricht

Nederland kiest voor een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid in Den Haag én in de Europese Unie en maakt dat op 14 maart luid en krachtig duidelijk in het hele land: van Maastricht tot Groningen. Op de website van het Klimaatalarm kan iedereen zich aansluiten bij lokale klimaatcoalities in meer dan 30 plaatsen.

“We hadden graag een hele grote Klimaatmars gehouden, dat kan nu niet door de coronapandemie. Ook op lokaal niveau is een mars nu niet mogelijk. Dus slaan we coronaproof, verspreid door het land Klimaatalarm, zowel op straat als online”, stelt de Klimaatcrisis Coalitie. “Veiligheid staat voorop; we houden ons aan alle actuele coronamaatregelen, en doen alles in overleg met de gemeenten. Verandert de situatie? Dan passen wij ons aan zodat mensen op een veilige manier hun stem kunnen laten horen.”

Het Klimaatalarm van 14 maart is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een nieuw samenwerkingsverband van 11 organisaties: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat. De Klimaatcrisis Coalitie nodigt iedereen uit zich bij hen aan te sluiten.

Lees het volledige rapport

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws