like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Ministerie hoort van monteurs hoe ondersteuning energietransitie beter kan

Van: op 26 mei 2020

Omdat cv-monteurs minstens eens in de twee jaar bij de mensen thuis komen, hebben ze een goed beeld van hoe er achter veel voordeuren over energietransitie wordt gedacht. Daarom ging het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in gesprek met monteurs van Feenstra.

Monteurs van Feenstra zijn een belangrijke gesprekspartner bij verduurzaming: 76% van de monteurs wordt om energieadvies gevraagd wanneer ze bij de mensen thuis komen. 41% geeft aan dat de meeste woningen die zij bezoeken nog niet geschikt zijn voor nieuwe installaties. Daardoor is een investering in duurzame installaties veelal niet rendabel (86%).

Speedpedelecs.com - Dé specialist in Speed Pedelecs

De inzichten uit deze gesprekken helpen de Rijksoverheid om in kaart te brengen welke initiatieven monteurs en de branche zouden kunnen ondersteunen in de energietransitie.

feenstra monitor

Met hulp van de monteurs kunnen bewoners natuurlijk ook zelf al vast aan de slag. Bijvoorbeeld door eigen doelstelling te formuleren en ook vast te leggen. Dat maakt het makkelijker om terug te kijken naar de resultaten. Ook kun je als bewoner je eigen CO2-uitstoot in kaart brengen. Dan zie je wat je voor het klimaat bespaart. 

Hoe je nog meer klimaatresultaat kan behalen lees je in dit artikel.  

Klimaat nog steeds geen topprioriteit

Dat bewoners wel wat stimulans kunnen gebruiken in de energietransitie blijkt uit uitkomsten van de Derde Nationale Monitor Energietransitie. Voor Nederlanders is het klimaat nog steeds geen onderwerp om zich heel actief mee bezig te houden. Slechts 24% van de ondervraagden zegt zich veel zorgen te maken over de klimaatverandering. Dat is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. De groep die zich ‘een beetje’ zorgen maakt, groeide wel, van 57% naar 59%, maar 17% van de Nederlanders denkt nog altijd dat het allemaal wel los zal lopen met die klimaatverandering.

Onzekerheid en onduidelijkheid lijken belangrijke hindernissen op weg naar het verduurzamen van woningen. Die kunnen worden weggenomen door méér overzicht van de kosten en opbrengsten. Ook advies over aanpassingen in huis kan volgens de respondenten een belangrijk hulpmiddel zijn.

Wil je meer weten over de houding van Nederlanders over de energietransitie en hun bereidheid om daaraan bij te dragen? Lees dan hier alle uitkomsten van het onderzoek.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze partner Feenstra.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws