like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

VPRO Tegenlicht: lekker conservatief

Van: op 19 mei 2020

Hoe ziet de conservatieve politiek van de toekomst eruit? De nieuwe conservatieven zijn jong, slim en rechts en ze zijn met velen, zo wijst nieuw Europees onderzoek uit. De club van ‘jong rechts’ groeit ook in Nederland en oude christelijke partijen als de SGP zoeken toenadering tot deze nieuwe, frisse bondgenoten op de rechterflank, die zich op hun beurt met trots ‘cultuur-christenen’ noemen. Wie zijn deze jonge conservatieven? En hoe ziet hun gedroomde conservatieve samenleving eruit?

Eén ding hebben alle jonge conservatieven gemeen: ze willen een overzichtelijke, nieuwe wereld, die orde brengt in de chaos van alledag en gericht is op behoud. In hun conservatieve wereld van de toekomst willen deze rechtse jongeren hun eigen identiteit veiligstellen en een krachtig tegenwicht bieden aan de – in hun ogen – linkse dominantie in de media, de politiek en het publieke debat. Samen terug naar ‘het fantastische vroeger’ blijkt een lonkend alternatief in tijden van secularisatie, globalisering en migratie…

Oud en nieuw

Wat is de conservatieve visie op de toekomst? VPRO Tegenlicht portretteert Tom de Nooijer, SGP-er en jongste gemeenteraadslid van Oldebroek. De Nooijer zoekt aansluiting bij Forum voor Democratie. “Van oorsprong hoort de SGP bij het CDA en de ChristenUnie, maar die vertolken al lang niet meer hoe wij denken,“ aldus de Nooijer. Het is volgens hem weer hip om rechts te zijn en dat is partijoverstijgend.

De nieuwrechtse beweging bouwt actief aan nieuwe netwerken en schoolt jonge studenten in de conservatieve leer om hun verhaal uit te rollen en een stempel te drukken op de samenleving van morgen. De contouren daarvan worden nu al af en toe zichtbaar, bijvoorbeeld toen een mars van tienduizend aanhangers van de pro-life beweging door de straten van Utrecht trok om tegen abortus te protesteren.

Nederland over tien jaar

Wordt dit de nieuwe werkelijkheid? Wat gebeurt er als ons land kiest voor een uiterst conservatieve koers, hoe ziet Nederland er dan uit over tien jaar? Volgens Robert Lemm, ook wel ‘de fluisteraar van Thiery Baudet’ genoemd, zijn jongeren steeds vaker conservatief: ”het is een tegenbeweging die jongeren bewust wil maken: kijk eens wat we hadden in Europa en wat we hebben weggegeven.” Lemm geeft lezingen bij de zomer- en winterscholen van Forum voor Democratie als hispanist en katholiek denker. Hij verkondigt aan jonge ambitieuze rechtse mensen een donkere toekomst voor Europa. Volgens Lemm staan we op de brokstukken van onze beschaving en wordt het moderne Europa gekenmerkt door migratie en de opkomst van de islam, mede door het verlaten en vergeten van de tradities en het christendom als grondslag. “Het enige wat je kan doen is christen worden”, aldus Lemm.

Tip: kijk ook eens naar de Handmaid's Tale.

Met o.a.
Tom de Nooijer (SGP-gemeenteraadslid van Oldebroek)
Robert Lemm (hispanist, katholiek reactionair denker)
Joke van Saane (hoogleraar Zingeving en Leiderschap)
Quita Muis (socioloog)

Regie: Britta Hosman
Research: Henneke Hagen
Productie: Olivier Schuringa
Eindredactie: Doke Romeijn & Bregtje van der Haak

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws