like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Nieuw: kieswijzer voor duurzame warmte

Van: op 23 april 2017

kachel energie transitie subsidieDe nieuwe website duurzamewarmte .nl helpt huiseigenaren bij het kiezen van de juiste duurzame warmtetechniek voor hun huis. Met technieken als zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels is het voor iedereen mogelijk om op een duurzame manier het huis te verwarmen en voor warm water te zorgen. Huiseigenaren weten vaak niet hoe deze technieken precies werken en welke techniek het best bij hun huis en budget past. De website zet alle informatie over de vier duurzame warmtetechnieken op een rijtje, inclusief de kosten en besparingen. Met een handige tool kan iedereen advies op maat voor het eigen huis krijgen, evenals informatie over betrouwbare leveranciers en beschikbare subsidie.

Duurzamewarmte .nl is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, RVO, de brancheverenigingen van de vier technieken, voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Stichting Duurzame Energie Prestatie Keur heeft alle aangesloten leveranciers bij duurzamewarmte .nl getoetst op kwaliteit.

Vraag Offerte aan

 

Subsidie

Door de speciale Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is het voor huiseigenaren en bedrijven sinds 2016 extra aantrekkelijk om te kiezen voor duurzame warmte. In 2017 is € 70 miljoen beschikbaar in deze regeling die tot en met 2020 loopt. De budgetten worden jaarlijks vastgesteld. Het gebruik van de subsidieregeling groeit: in het eerste kwartaal van 2017 is twee keer zoveel toegekend als in dezelfde periode vorig jaar. Huiseigenaren kunnen een aanzienlijke financiële vergoeding krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De hoogte is afhankelijk van het type installatie.

 

Energietransitie

Van alle energie die huishoudens gebruiken, gaat ongeveer 80 procent naar het verwarmen van het huis of van water. Dit komt nu nog grotendeels van gas. “Nederland gaat stap voor stap van het aardgas af. Door te kiezen voor duurzame warmte kunnen huiseigenaren niet alleen hun eigen energierekening verlagen, maar leveren ze ook een aanzienlijke bijdrage aan de transitie naar schone energie die Nederland wil maken”, zegt Olof van der Gaag, directeur van de NVDE. “Met deze nieuwe website en de ISDE-subsidie ondersteunen we woningeigenaren die zelf duurzame energie willen opwekken. Duurzamewarmte.nl is gerealiseerd in een unieke samenwerking tussen bijna 20 leveranciers, meerdere brancheorganisaties, overheid en maatschappelijke organisaties. Dit laat zien dat we de omslag naar een duurzamere energievoorziening samen kunnen maken”, stelt Van der Gaag.

 

Versnellingstafel

De website komt voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei. Meer dan veertig organisaties sloten in september 2013 dit akkoord voor verduurzaming van de Nederlandse samenleving en economie. In het kader van het Energieakkoord zijn diverse versnellingstafels opgericht waarin bedrijven, brancheorganisaties en overheid (ministerie van Economische Zaken en RVO.nl) de handen ineen hebben geslagen om met concrete projecten een versnelling naar meer duurzame energie te realiseren. Een daarvan betreft decentrale duurzame warmteopwekking: warmtepompen (volledig en hybride (i.c.m. gas-cv), zonneboiler (volledig en aanvullend op gas-cv-ketel), biomassaketels en pelletkachels.

www.duurzamewarmte.nl

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. JanB schreef:

  Het blijft een raar idee dat iemand de kreet co2 neutraal heeft uitgevonden.
  Goed beschouwd is steenkool dan ook co2 neutraal. De natuur heeft hout een beetje voor ons bewerkt maar uiteindelijk stook je met steenkool hout.
  Hout of biomassa stoken blijft co2 uitstoten en erger nog, massa’s fijnstof.
  De verwachting is dar deze vorm van verwarmen in 2020 nog altijd 2.5 x zoveel is als uit industriële bronnen.
  Er zijn betaalbare filtertechnieken voor dus na de promotie voor co2 productie zou het voor de gezondheid van mensen goed zijn om hier uitstootnormen vast te stellen en filters en of kalisatoren voor te verplichten.4