like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nieuwe kamerleden krijgen 200.000 handtekeningen voor CETA referendum

Van: op 28 maart 2017

ceta referendumOp de eerste echte werkdag voor de leden van de nieuwe Tweede Kamer bood het Platform TTIP CETA Referendum ruim 200.000 handtekeningen aan Tweede Kamerleden aan Emile Roemer en Maarten Hijink (SP), Kees Verhoeven (D66), Gijs van Dijk (PvdA), Marianne Thieme(PvdD) en Isabelle Diks (GL) aan. Hiermee willen de 13 maatschappelijke organisaties achter het Platform de Kamerleden er aan herinneren dat als zij later dit jaar voor CETA, het investeerdersverdrag tussen Canada en de Europese Unie, stemmen, er een referendum komt. De handtekeningen zijn het afgelopen jaar ingezameld op www.ceta-referendum.nl. De Tweede en Eerste Kamer zullen hier naar verwachting in de herfst over besluiten.

 

20.000 vergeet-mij-nietjes

De Kamerleden werden dinsdagochtend voor de hoofdingang van de Tweede Kamer ontvangen achter een haag van 20.000 vergeet-mij-nietjes. Elk vergeet-mij-nietje staat voor 10 ondertekenaars. Deze ondertekenaars hebben nu al aangegeven dat zij een referendum willen als de Kamer voor CETA stemt. Volgens de initiatiefnemers bedreigen verdragen als CETA de democratie, geven ze te veel macht aan grote bedrijven en hebben ze grote gevolgen voor de nationale arbeids-, sociale, milieu-, privacy- en consumentenstandaarden.

 

Referendum voor Dummies

Omdat de meeste Kamerleden naar verwachting niet de tijd hebben om het hele verdrag van 1600 pagina’s diepgaand te bestuderen, ontvangen alle Kamerleden het speciaal voor hen gemaakt boekje “CETA Referendum voor Dummies”. Hierin vinden ze in een kort bestek de belangrijkste aspecten van het verdrag, hun partijstandpunt over handelsverdragen en alles wat ze moeten weten over een referendum over CETA.

 

Platform TTIP CETA Referendum

Het Platform TTIP CETA Referendum is een initiatief van Meer Democratie, Foodwatch, Milieudefensie en het Transnational Institute, waarbij (momenteel) 13 maatschappelijke organisaties zijn aangesloten. “Als betrokken organisaties zijn we niet tegen Europa en we steunen handelsverdragen zolang die eerlijk, duurzaam en democratisch zijn”, aldus Dubbelboer, woordvoerder van het Platform TTIP CETA Referendum.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws