Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Minister Schippers blijft schimmig over hygiëne in de horeca

Maandag 12 september bespreekt de Tweede Kamer of de Nederlandse consument voortaan mag weten welke keukens schoon zijn en welke bedrijven een potje maken van de hygiëne. In Nederland is het nu nagenoeg onmogelijk om de resultaten van de laatste inspectie van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bij horeca gelegenheden boven tafel te krijgen. […]

Waarom zelfmonitoring beter helpt tegen voedselverspilling

De hoeveelheid voedsel die de afgelopen vijf jaar in Nederland is verspild is niet gedaald maar ook niet gestegen. Per hoofd van de bevolking lag dit in 2014 tussen de 114 kg en 157 kg. Dat blijkt uit de omlangs gepubliceerde update Monitor Voedselverspilling. Onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research geven aan dat […]

Nieuwe video over de echte kosten van voedsel

Nature & More heeft de video “The True Cost of Food”uitgebracht. In minder dan twee minuten laat deze animatiefilm zien hoe belangrijk het is om alle kosten van voedselproductie  in acht te nemen, inclusief de verborgen sociale en ecologische kosten. De boodschap:  Biologische producten zijn niet te duur, maar gangbare te goedkoop. Michaël Wilde, Manager […]

Slecht weer drijft bioboeren tot gif spuiten

Biologische aardappeltelers spuiten koperoxychloride als bestrijdingsmiddel op hun gewassen om schimmelziekte van het blad tegen te gaan. Het middel is schadelijk voor het milieu en verboden, zo schrijft Ravage. Als gevolg van langdurige regenval en relatief koele zomermaanden hebben aardappeltelers dit jaar veel last van de bladschimmelziekte phyophthora. Percelen zijn al vroeg in het seizoen […]

QR-code volgt vlees van bord naar bio-boer

Nederlandse consumenten kunnen voortaan precies zien waar het stuk vlees op hun bord vandaan komt. Met de nieuwe QR-code van Commandeur Eko Vlees kunnen ze het vlees voor het eerst helemaal traceren tot aan de biologische boer die het geleverd heeft. Daardoor wordt de hele keten van het vlees – van veeteelt tot slacht, van […]

Toch weer meer kiloknallers bij grootste supermarkten

Het aantal kiloknallers is in de eerste helft van 2016 met 6% gedaald, vergeleken met diezelfde periode vorig jaar. Maar nog altijd 3 op de 4 aanbiedingen is een kiloknaller, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van de Foldermonitor van Wakker Dier. De daling is vooral te danken aan Dirk, Coop, Deen en Plus, opvallend genoeg […]

Gentech lobby zet Nobelprijs winnaars in tegen Greenpeace

Greenpeace moet ophouden met zijn campagne tegen genetisch gemanipuleerd voedsel. Dat schrijven meer dan honderd Nobelprijswinnaars in een open brief. Met die brief zetten ze de aanval in op de milieuorganisatie, die ze beschuldigen van het verspreiden van onjuiste informatie over de vermeende gevaren van gentechgewassen. De ondertekenaars, waarbij ook de Nederlandse natuurkundige Gerard ’t […]

Duurzame voedselconsumptie bereikt kantelpunt in 2022

Op basis van groeicijfers over de afgelopen jaren verwacht ABN AMRO dat tegen 2022 sprake is van een kantelpunt in de duurzame voedselconsumptie in Nederland. Het verwachte omzetaandeel van 15 procent is dan substantieel en op een punt waar consumenten het voorbeeldgedrag van anderen gaan volgen. Een weg terug is er dan niet meer. Dit […]

Supermarkten verslaan bio-winkels op prijs

Consumenten zijn voor biologische producten in een reguliere supermarkt voordeliger uit dan in een natuurvoedingswinkel. Het prijsverschil kan oplopen tot 36%. Dat blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond. Supermarktketen  Dirk is voor biologische producten over de gehele linie het goedkoopst, op de voet gevolgd door Deka, Hoogvliet en Jumbo. Natuurvoedingswinkel Estafette is het duurst. […]

Natuur & Milieu wil 30% minder varkens in Nederland

Minder varkens en meer onderscheidend, duurzaam varkensvlees. Dat is de oplossing voor de problemen in de varkenssector, aldus Natuur & Milieu. Natuur & Milieu reageert hiermee op het vandaag verschenen rapport ‘Vitalisering Varkenshouderij’ van de commissie Rosenthal. Minder varkens is de enige manier om de huidige problemen in de sector op te lossen: overproductie, de […]