Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Einde aan patenten op klassiek veredelde gewassen?

Donderdag 2 november publiceerde de Europese Commissie haar langverwachte ‘verklarende notitie’ die meer duidelijkheid moet geven over de interpretatie van de Europese Biotechrichtlijn. De belangrijkste conclusie die de Commissie trekt is dat de opstellers van de Biotechrichtlijn de bedoeling hadden om producten van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uit te zonderen van patentering. […]

Overstap10daagse maakt duurzaam doen een fluitje van een cent

Op 1 november begint de ‘Nationale Overstap10daagse’. Tien dagen lang wordt overstappen op het gebied van energie, voedsel en financiën eenvoudig én voordelig gemaakt. Het doel is om met duizenden mensen tegelijk stappen te zetten vóór het klimaat en een gezonde leefomgeving voor mens en dier. De overstap10daagse is een initiatief van milieuorganisatie WISE, in […]

Binnen twee jaar groeit eerste zeewier tussen windmolens op zee

Anderhalf jaar geleden oogstte de Stichting Noordzeeboerderij de eerste kilo’s zeewier geteeld op de Noordzee. Als bewijs dat ook de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. 15 kilometer uit de kust van Scheveningen gaat een nieuw prototype te water. Dit moet de opstap vormen voor zeewierteelt op zee, met name in een windmolenpark. Bijna […]

Als eten duurder wordt verspillen we minder

Als ons eten twee keer zo duur zou zijn als nu, verwacht 24% van de Nederlanders vrijwel niets meer weg te gooien. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu en de Rabobank, uitgevoerd door Motivaction. Aanleiding is de start van een campagne tegen voedselverspilling van Natuur & Milieu en de Rabobank bij […]

Duurzamer eten levert grote milieuwinst op

Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar is. Met de online test van het Voedingscentrum ziet de consument in 15 vragen hoe groot zijn voedselafdruk is. En krijgt hij persoonlijke tips om zijn impact te verlagen. […]

Toplijst van 11 duurzame keurmerken voor voeding schept meer duidelijkheid

Duurzame vis, eerlijke chocolade, milieuvriendelijke groenten of diervriendelijk vlees. Het is lastig om te kiezen uit alle duurzame keurmerken in de supermarkt. Daarom heeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal nu een ordening aangebracht in het woud aan keurmerken. Uit de lijst van logo’s zijn 11 topkeurmerken voor duurzaamheid geselecteerd. Alle resultaten zijn nu te vinden op www.keurmerkenwijzer.nl. […]

Noordzeeboerderij gaat zeewier telen voor Scheveningen

Anderhalf jaar geleden oogstte de Stichting Noordzeeboerderij de eerste kilo’s zeewier geteeld op de Noordzee. Als bewijs dat ook de ruige Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. Nu start het vervolg 15 kilometer uit de kust van Scheveningen. Dit moet de opstap vormen voor zeewierteelt op zee, in het bijzonder in windmolenparken. Er komen immers meer […]

Monsanto voor tribunaal wegens ecocide

De organisatoren van het Internationaal Monsanto Tribunaal hebben het programma voor dit bijzondere evenement vastgesteld. Met drie nieuwe rechters komt het aantal vice-voorzitters van het tribunaal nu op 5. “Het Monsanto Tribunaal is een van de belangrijkste initiatieven van het maatschappelijk middenveld van de laatste 10 jaar,” aldus Boaventura de Sousa Santos. Zij is professor sociologie […]

Minister Schippers blijft schimmig over hygiëne in de horeca

Maandag 12 september bespreekt de Tweede Kamer of de Nederlandse consument voortaan mag weten welke keukens schoon zijn en welke bedrijven een potje maken van de hygiëne. In Nederland is het nu nagenoeg onmogelijk om de resultaten van de laatste inspectie van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bij horeca gelegenheden boven tafel te krijgen. […]

Waarom zelfmonitoring beter helpt tegen voedselverspilling

De hoeveelheid voedsel die de afgelopen vijf jaar in Nederland is verspild is niet gedaald maar ook niet gestegen. Per hoofd van de bevolking lag dit in 2014 tussen de 114 kg en 157 kg. Dat blijkt uit de omlangs gepubliceerde update Monitor Voedselverspilling. Onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research geven aan dat […]