Het laatste nieuws
- De klimaatrekening van de zomer in Europa: 43 miljard euro16 september 2025 - 18:07
- Klimaatdoel 2030 nagenoeg onhaalbaar, met dank aan kabinet16 september 2025 - 16:35
- Kunst over klimaatverandering in Nederland: expositie in Den Haag16 september 2025 - 11:15
- Vertrouwen in de politiek in duikvlucht op Prinsjesdag16 september 2025 - 09:39
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
Nieuwe video over de echte kosten van voedsel
/in Nieuws/door redactieNature & More heeft de video “The True Cost of Food”uitgebracht. In minder dan twee minuten laat deze animatiefilm zien hoe belangrijk het is om alle kosten van voedselproductie in acht te nemen, inclusief de verborgen sociale en ecologische kosten. De boodschap: Biologische producten zijn niet te duur, maar gangbare te goedkoop. Michaël Wilde, Manager […]
Slecht weer drijft bioboeren tot gif spuiten
/in Nieuws/door redactieBiologische aardappeltelers spuiten koperoxychloride als bestrijdingsmiddel op hun gewassen om schimmelziekte van het blad tegen te gaan. Het middel is schadelijk voor het milieu en verboden, zo schrijft Ravage. Als gevolg van langdurige regenval en relatief koele zomermaanden hebben aardappeltelers dit jaar veel last van de bladschimmelziekte phyophthora. Percelen zijn al vroeg in het seizoen […]
QR-code volgt vlees van bord naar bio-boer
/in Nieuws/door redactieNederlandse consumenten kunnen voortaan precies zien waar het stuk vlees op hun bord vandaan komt. Met de nieuwe QR-code van Commandeur Eko Vlees kunnen ze het vlees voor het eerst helemaal traceren tot aan de biologische boer die het geleverd heeft. Daardoor wordt de hele keten van het vlees – van veeteelt tot slacht, van […]
Toch weer meer kiloknallers bij grootste supermarkten
/in Nieuws/door redactieHet aantal kiloknallers is in de eerste helft van 2016 met 6% gedaald, vergeleken met diezelfde periode vorig jaar. Maar nog altijd 3 op de 4 aanbiedingen is een kiloknaller, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van de Foldermonitor van Wakker Dier. De daling is vooral te danken aan Dirk, Coop, Deen en Plus, opvallend genoeg […]
Gentech lobby zet Nobelprijs winnaars in tegen Greenpeace
/in Inzicht/door Peter van VlietGreenpeace moet ophouden met zijn campagne tegen genetisch gemanipuleerd voedsel. Dat schrijven meer dan honderd Nobelprijswinnaars in een open brief. Met die brief zetten ze de aanval in op de milieuorganisatie, die ze beschuldigen van het verspreiden van onjuiste informatie over de vermeende gevaren van gentechgewassen. De ondertekenaars, waarbij ook de Nederlandse natuurkundige Gerard ’t […]
Duurzame voedselconsumptie bereikt kantelpunt in 2022
/in Nieuws/door redactieOp basis van groeicijfers over de afgelopen jaren verwacht ABN AMRO dat tegen 2022 sprake is van een kantelpunt in de duurzame voedselconsumptie in Nederland. Het verwachte omzetaandeel van 15 procent is dan substantieel en op een punt waar consumenten het voorbeeldgedrag van anderen gaan volgen. Een weg terug is er dan niet meer. Dit […]
Supermarkten verslaan bio-winkels op prijs
/in Nieuws/door redactieConsumenten zijn voor biologische producten in een reguliere supermarkt voordeliger uit dan in een natuurvoedingswinkel. Het prijsverschil kan oplopen tot 36%. Dat blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond. Supermarktketen Dirk is voor biologische producten over de gehele linie het goedkoopst, op de voet gevolgd door Deka, Hoogvliet en Jumbo. Natuurvoedingswinkel Estafette is het duurst. […]
Natuur & Milieu wil 30% minder varkens in Nederland
/in Nieuws/door redactieMinder varkens en meer onderscheidend, duurzaam varkensvlees. Dat is de oplossing voor de problemen in de varkenssector, aldus Natuur & Milieu. Natuur & Milieu reageert hiermee op het vandaag verschenen rapport ‘Vitalisering Varkenshouderij’ van de commissie Rosenthal. Minder varkens is de enige manier om de huidige problemen in de sector op te lossen: overproductie, de […]
foodwatch opent de aanval op frisdranken
/in Nieuws/door redactiefoodwatch presenteert een nieuwe video die de feiten van de overmatige consumptie van suikerhoudende frisdrank in Nederland laat zien: van obesitas, diabetes type 2 en tanderosie, tot erectieproblemen en zelfs amputaties. Nederland is Europees kampioen in frisdrankconsumptie. Kinderen krijgen dagelijks twaalf suikerklontjes binnen via fris en andere gesuikerde drankjes. Een glas cola bevat vijf suikerklontjes. […]
Duurzame visvangst in vijf jaar verdubbeld
/in Nieuws/door redactieOp Wereld Oceanen Dag publiceerde de Marine Stewardship Council (MSC) een nieuw rapport over hoe effectief het beheer en de verbeteringen door MSC gecertificeerde visserijen zijn. Het rapport laat meetbare, positieve effecten in het beheer van onze oceanen zien. Het gaat om allerlei verbeteringen; van het verminderen van bijvangsten tot aan een beter wetenschappelijke begrip […]