Nieuwsoverzicht duurzame voeding

foodwatch opent de aanval op frisdranken

foodwatch presenteert een nieuwe video die de feiten van de overmatige consumptie van suikerhoudende frisdrank in Nederland laat zien: van obesitas, diabetes type 2 en tanderosie, tot erectieproblemen en zelfs amputaties. Nederland is Europees kampioen in frisdrankconsumptie. Kinderen krijgen dagelijks twaalf suikerklontjes binnen via fris en andere gesuikerde drankjes. Een glas cola bevat vijf suikerklontjes. […]

Duurzame visvangst in vijf jaar verdubbeld

Op Wereld Oceanen Dag publiceerde de Marine Stewardship Council (MSC) een nieuw rapport over hoe effectief het beheer en de verbeteringen door MSC gecertificeerde visserijen zijn. Het rapport laat meetbare, positieve effecten in het beheer van onze oceanen zien. Het gaat om allerlei verbeteringen; van het verminderen van bijvangsten tot aan een beter wetenschappelijke begrip […]

Nederlands kampioenschap regenwormen tellen

Op 9 juni organiseert Bionext voor de eerste keer het Nederlands Kampioenschap Wormen tellen. Circa zestig kinderen strijden in koppels om de eerste plek: wie vindt en telt de meeste wormen op een vierkante meter? De tellingen vinden plaats op biologische boerderij De Groene Griffioen in Weesp. Er is juist voor deze boerderij gekozen omdat […]

NVWA test niet op gevaarlijke minerale oliën in voedsel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen 10 jaar geen enkele test uitgevoerd of laten uitvoeren naar de besmetting van voedsel met de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH. Dit blijkt uit het antwoord van het Ministerie van Economische Zaken op een verzoek van foodwatch op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob). Dit is […]

De nieuwe veganist: van activist naar levensgenieter

Wat begon als een protest tegen de bio-industrie is uitgegroeid tot een positieve manier van leven waarbij genieten voorop staat. Het veganisme groeit in populariteit en zal zich ontwikkelen tot een meer gangbare manier van leven waarbij plantaardige voeding centraal staat. Dit constateert Lisette Kreischer, onder andere bekend van de vele boeken die zij schreef […]

Nederlands bier duurzaam gebrouwen

Nederlandse bierbrouwers presenteren tijdens de vijfde editie van de Week van het Nederlandse Bier de duurzaamheidsresultaten van de biersector. Tijdens een bijeenkomst met brouwers, wetenschappers, overheden, ketenpartners, NGO’s en consumenten kwam naar voren dat de biersector het in ons land zeer goed doet als het om duurzaamheid gaat. Koploper In Nederland is de biersector inmiddels […]

PvdD: Vleestaks noodzaak om klimaatdoelen Parijs te halen

De Partij voor de Dieren roept het kabinet op om een vleestaks in te voeren. De vleesproductie draagt in sterke mate bij aan de opwarming van de aarde. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg stelt dat een hogere btw op vlees noodzakelijk is om de CO2-uitstoot zo te beperken dat de opwarming onder de 1,5 graad blijft. De […]

Brede erkenning van onwenselijkheid patenten op voedsel

Bionext is voorzichtig positief over de uitkomsten van het door staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) georganiseerde symposium ‘Finding the Balance’. Er was brede erkenning dat het toekennen van patenten op natuurlijke eigenschappen van planten onwenselijk is. De toezegging van Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) om een nadere interpretatie van de Europese Biotechrichtlijn te geven, […]

Europees Parlement wil glyfosaat niet verbieden

“Het is onvoorstelbaar dat Europese Commissie de waarschijnlijk kankerverwekkende stof glyfosaat voor een extra vijftien jaar op de Europese markt toe wil staan. Gelukkig heeft het Europees Parlement in een resolutie aangegeven het daar niet mee eens te zijn.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout schreef namens de Europese Groenen mee aan de resolutie en slaagde erin een […]

Europarlement laat valse vitamineclaims op junkfood toe

Het Europees parlement heeft op 12 april in meerderheid gestemd tegen een verbod op vitamineclaims op junkfood. Het parlement stemde in een resolutie voor het schrappen van de zogenaamde ‘voedingsprofielen’ die ervoor zouden moeten zorgen dat voedingsmiddelen die te veel vet, suiker of zout bevatten geen gezondheids- of voedingsclaim op de verpakking mogen zetten, zoals […]