like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Slecht weer drijft bioboeren tot gif spuiten

Van: op 10 augustus 2016

pesticide glyfosaatBiologische aardappeltelers spuiten koperoxychloride als bestrijdingsmiddel op hun gewassen om schimmelziekte van het blad tegen te gaan. Het middel is schadelijk voor het milieu en verboden, zo schrijft Ravage.

Als gevolg van langdurige regenval en relatief koele zomermaanden hebben aardappeltelers dit jaar veel last van de bladschimmelziekte phyophthora. Percelen zijn al vroeg in het seizoen aangetast. De reguliere telers kunnen met grote moeite de infectie te lijf, voor biologische telers is chemische bestrijding verboden. Sommige biologische telers oogsten dit jaar dan ook slechts 10 tot 15 ton per hectare, tegen 25 tot 30 ton normaal.

Er zijn biologische telers die heimelijk gebruik maken van het bestrijdingsmiddel koperoxychloride, meldt het vakblad Boerderij. Koperoxychloride is giftig en schadelijk voor het milieu en mag sinds 2000 niet meer worden gebruikt als bestrijdingsmiddel. Wel mag het middel nog in zeer beperkte doseringen worden toegepast als bladmeststof. Sommige biologische aardappeltelers maken misbruik van die uitzondering door koper in verhoogde doseringen toe te passen.

De telers maken gebruik van het verboden middel omdat in Nederland geen natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen tegen phytophthora zijn toegelaten. Koperoxichloride is lang niet zo sterk als chemische gewasbeschermingsmiddelen maar kan de schimmelaantasting toch enigszins vertragen. Skal, toezichthouder voor de biologische teelt, zegt niet te kunnen ingrijpen tegen de overtreders omdat gebruik van het bestrijdingsmiddel ,,juridisch niet hard te maken is.”

Boerenorganisatie LTO Nederland weet dat het gebeurt en keurt het gebruik van koperoxichloride als bestrijdingsmiddel af. ,,De regels zeggen hoe je koper als bladbemesting mag gebruiken en niet in een veel hogere dosering als bestrijdingsmiddel. Het illegaal toepassen van koper brengt de biologische sector in diskrediet”, aldus Kees van Zelderen, voorzitter LTO Vakgroep biologische landbouw. Supermarktketen AH gaat de bio-aardappelen controleren.

Bionext: Biologische sector accepteert geen misbruik koper

Brancheorganisatie Bionext reageert in een persbericht dat de biologische sector tegen het oneigenlijk gebruik van koper is. Geen bestrijdingsmiddelen kunnen gebruiken betekent echter voor de consument dat er kleinere en duurdere bio aardappels in het schap komen.

De biologische sector is al veel langer actief om nieuwe wegen te vinden voor een antwoord op Phytophtera in de aardappelteelt. Er zijn onder meer aardappelrassen ontwikkeld die veel beter bestand zijn tegen deze schimmelziekte, zoals de Carolus, de Vita bella, Alouette en Bionica. Deze rassen zijn echter nog niet op voldoende schaal beschikbaar voor de boeren en er is nog weinig  vraag naar omdat deze aardappels nog onvoldoende bekend zijn bij inkopers van de retail en consumenten. De ontwikkeling van resistente rassen en het stimuleren van deze rassen in de markt wordt krachtig voortgezet vanuit de biologische sector.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Jeroen Boland schreef:

  Overigens terechte zero=tolerance reactie van Bionext. Koperoxychloride heeft een behoorlijk hoge milieubelasting voor oppervlaktewater en niet voor niets al 15 jaar als schimmelbestrijderverboden.

  15 à 20 t/ha is bar weinig. Ik zou, bij haperend aanbod van biopiepers uit de lage landen, dit jaar gewoon gangbare aardappelen te kopen van rassen met hoge fytoftora resistentie. Het ras staat doorgaans op de zak. Daar moet wel ergens een lijstje van bestaan. Lijkt me milieuvriendelijker dan -dure- ingevlogen bio-knollen uit Italië, Israël of andere verre oorden.

 2. Jeroen Boland schreef:

  Niet gelezen, want ik moet hier direct reageren.
  Zoals zo vaak op facebook, ook hier een fout spuitplaatje. En wel een HELE foute, want volgens mij is deze man gewoon met een waterslang aan t sproeien (al vraag mij niet, waarom).
  Svp niet zomaar iets vaags uit stock picken & plaatsen, kan dat, @redactie? BVD voor aandacht en beterschap.