Het laatste nieuws
- PBL: klimaatneutraal in 2050 kan, mits, maar24 april 2024 - 09:44
- Warmere toendra’s stoten tot 4 keer meer CO2 uit dan verwacht23 april 2024 - 16:43
- Waarom neemt kanker juist onder jonge volwassenen sterk toe?23 april 2024 - 16:34
- Steeds meer events cateren plant based23 april 2024 - 07:00
- De economie verliest de klimaatwedloop18 april 2024 - 10:12
Nu in Inzicht
- Meerdere vertical farms gingen al failliet, maar de toekomst is veelbelovend18 april 2024 - 11:24
- Peilingen en kieswijzers voor de Europese verkiezingen 202414 april 2024 - 08:00
- De PVV van Geert Wilders, een bedreiging voor democratie en rechtsstaat?26 maart 2024 - 10:59
- Vis voor kweekzalm eten we beter zelf22 maart 2024 - 09:59
- Radicaal realisme: overleeft duurzaamheid een vijandige wereld?19 maart 2024 - 21:11
Olivier De Schutter: ‘Verandering in landbouw en voedsel komt van onderop’
/in Inzicht/door GastauteurOlivier De Schutter is speciaal rapporteur over het recht op voedsel bij de Verenigde Naties, een mandaat dat in de loop van 2014 eindigt. Eind maart, in Gent, pakte hij uit met de inzichten die hij in die periode verwierf. De grote problemen zijn duidelijk, maar de oplossingen daarvoor ook. De grote omslag in zijn […]
Programma Food Film Festival 2014 bekend
/in Nieuws/door redactieHet programma van het Food Film Festival 2014 is bekend. Met meer dan 35 foodfilms, 22 workshops, 8 gratis events, 2 feesten en heel veel lekker eten is het programma weer om je vingers bij af te likken. Vanaf nu kun je op de website uitgebreid onderzoeken waar je allemaal naartoe wil en je vast […]
FoodGuerrilla ontmaskert de voedselmarketing
/in Nieuws/door redactieWe worden dagelijks gevoed met een flinke dosis reclame voor ongezond eten. Mooie filmpjes over smeuïge smeersels, zoete drankjes en vette burgers vullen het beeld. Maar waarom worden we niet overgehaald om meer gezonde groenten te eten? En wat doet ongezonde marketing voor ons eetgedrag? Na het succes van Damn Food Waste – een campagne […]
Veiligheid vlees niet te garanderen
/in Nieuws/door redactieBedrijfsleven en overheid slagen er niet in de veiligheid van het vlees in de schappen te waarborgen. Het slachtproces in Nederlandse slachterijen biedt te weinig zekerheden om te voorkomen dat onveilig vlees de consument bereikt. Voorts worden de veiligheidsrisico’s van geïmporteerd vlees onvoldoende beheerst en zijn er weinig instrumenten voorhanden om fraude op te sporen. […]
Koken op gas van heilig brood
/in Inzicht/door redactieIn de Amsterdamse Kolenkitbuurt staat een biovergister waarmee duurzame energie wordt opgewekt uit oud en heilig brood. De energie wordt gebruikt door bewoners uit de buurt. De vergister is Gascoland gedoopt. Brood is heilig in de islamitische cultuur en mag niet als afval in de vuilnisbak worden gegooid. Uit respect voor het graan strooiden moslims […]
Europarlement verwerpt voorstel zadenwet
/in Nieuws/door redactieHet Europees Parlement verwierp op 11 maart bijna unaniem de voorgestelde wetgeving over de productie en handel in zaden voor gewassen en teeltmateriaal. “Een goede zaak,” zegt GroenLinks-Europarlementarier Bas Eickhout, “maar nu moet de Europese Commissie haar voorstel gewoon helemaal intrekken. Gezien de ronduit arrogante houding en het gelobby van de verantwoordelijke eurocommissaris Tonio Borg, […]
Grote vervuiling van landbouwgrond door GMO gewassen
/in Inzicht/door redactieEen derde van de biologische boeren in de Verenigde Staten zegt problemen te ondervinden met genetisch gemanipuleerde gewassen (GMO) in de omgeving. Bij meer dan helft van die boeren werd graan geweigerd vanwege besmetting met transgene varianten. Van de Amerikaanse boeren die meededen aan een nieuw onderzoek van Food & Water Watch zei meer dan […]
Wie zaad heeft, heeft de toekomst
/in Inzicht/door redactieAlle groenten en fruit op je menu begonnen hun leven ooit als zaadjes. En die zaadjes zijn nu de inzet van een economische machtsstrijd. Want de voedselindustrie wil controle hebben over wat en waarmee wordt gezaaid. En heeft die ondertussen ook: 5 bedrijven controleren tussen 50 en 95% van de Europese zadenmarkt, afhankelijk van welke […]
Oorlog op je bord
/in Inzicht/door Peter van VlietDe voedselindustrie voert oorlog op je bord en vernietigt de natuur ondertussen in een angstaanjagend tempo. Dat was de strekking van de toespraak die de wereldberoemde voedselactiviste Vandana Shiva vrijdagavond hield tijdens het congres Voedsel Anders. In Wageningen Universiteit nota bene, de tempel van agroindustrie-wetenschapper Aalt Dijkhuizen, die binnenkort de scepter overgeeft aan die andere […]
Oergraan ‘emmertarwe’ terug bij de bakker
/in Inzicht/door redactieVoor het eerst sinds ruwweg 2000 jaar wordt er in Nederland weer een brood gebakken van 100% emmertarwe. Emmertarwe onderscheidt zich van modern graan door zijn unieke smaak; een lichtzoete nootachtige smaak. Daarnaast is het uiterst arm aan gluten en door de harde kaf zijn bij de verbouwing weinig risico’s op ziektes en zijn bestrijdingsmiddelen […]