Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Eerste proeffabriek voor algenraffinage in gebruik

TNO heeft in Lelystad de VALORIE, een mobiele proeffabriek voor algenraffinage, in gebruik genomen. VALORIE kan op maat de gewenste ingrediënten uit algen zuiveren in hoeveelheden die het aantrekkelijk maken voor afnemers om productieprocessen op in te gaan richten. TNO loopt in de wereld vooraan om op deze schaal alle waardevolle ingrediënten uit de alg […]

Zuivelbedrijf Arla stopt met schadelijke palmolie

Zuivelproducent Arla heeft besloten alleen nog palmolie te gebruiken waar geen regenwouden voor worden gekapt. Palmolie is een belangrijk bestanddeel voor de productie van zuivelproducten. Eeuwenoude tropische bossen sneuvelen voor de aanleg van palmolieplantages. Arla belooft alleen nog olie te gebruiken die de tropische bossen spaart. Milieuorganisatie Greenpeace beschermt de wereldwijde regenwouden en roept daarom […]

Earth Overshoot Day 2014: Ecologisch tekort nu 37%

In minder dan acht maanden hebben we als mensheid het hele natuurlijke jaarbudget opgebruikt. Dit jaar is dat op 19 augustus. Vanaf die datum komen we in de fase van overshoot, ofwel de ecologische overbelasting van de Aarde, volgens de gegevens van het Global Footprint Network, een internationaal duurzaamheidsnetwerk met kantoren in Noord Amerika, Europa […]

Biologische landbouw groeit in Europa, Nederland blijft achter

Het biologisch landbouwareaal  in Europa is tussen 2003 en 2010 met 55% toegenomen. Dit blijkt uit een publicatie van de EU op basis van Eurostat-data. Ook is het aantal biologische landbouwbedrijven toegenomen  met 50%. Bionext verwacht dat de groei van biologisch beheerde gronden doorzet, gezien de groeiende vraag van de consument naar biologische kwaliteitsproducten. In […]

Foodwatch vindt verborgen dierlijke stoffen in voedselproducten

‘Verborgen dieren’ in voedselverpakkingen beperken de keuzevrijheid van consumenten aanzienlijk. Dat stelt consumentenorganisatie foodwatch. De waakhond deed productonderzoek naar verborgen dierlijke ingrediënten en vond onder andere visgelatine in vruchtensap, schellak van luizen op fruit en rund in chips. Op dit moment is een voedselfabrikant niet altijd wettelijk verplicht om een dierlijk bestanddeel op de verpakking […]

Van gazon naar biologische moestuin

Hoe maak je van een gemiddelde gazontuin een moestuin die voldoende opbrengt, volledig biologisch is en nog mooi om te zien ook? Alex Parillo deed het voor en maakte er een filmverslag van, waarin hij elke stap uitlegt en laat zien hoe je het allemaal zelf kan doen. Simpel, effectief en vooral erg inspirerend. De […]

Landbouw in 2023: stabielere prijzen, meer opbrengst

De landbouw zal tegen 2023 meer opbrengen. Ook de grondstoffenprijzen zullen stabiliseren. Maar of ook het armste deel van de wereldbevolking daar mee de vruchten van plukt, is nog onzeker. Dat zegt een studie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De ‘Agricultural Outlook’ […]

Bioboeren uit noodzaak

Een Amerikaans koppel, Myrna and Earl Fincher had weinig keuze toen ze meer dan 50 jaar geleden trouwden. Ze moesten overleven van de opbrengst van hun achtertuin. Nu leven ze goed van een bloeiende business in biologische groenten en fruit, die ze vooral aan restaurants uit de buurt leveren. Wat over is gaat naar de […]

Bestaande landbouwgrond kan 4 miljard mensen extra voeden

Als het bestaande landbouwareaal wereldwijd beter gebruikt wordt, kunnen 4 miljard extra mensen gevoed worden. Daarvoor moet de focus verschuiven van gewassen voor dierenvoeder en biobrandstoffen naar menselijke voeding, zegt de University of Minnesota. De snelle groei van de wereldbevolking hoeft niet meteen tot toename van de honger of uitbreiding van het landbouwareaal te leiden. […]

Nieuw onderzoek: bio bevat meer gezonde voedingsstoffen

Biologische voeding is toch voedzamer dan conventioneel geteelde gewassen,. Dat blijkt uit het meest grootschalige onderzoek tot nog toe, dat is uitgevoerd door de Universiteit van Newcastle. Biologisch gekweekte gewassen bevatten aanzienlijk meer antioxidanten en minder sporen van pesticiden. De cijfers zijn duidelijk: biogewassen bevatten zo’n 17 procent meer antioxidanten, stoffen die weefsel en DNA […]