Het laatste nieuws
- Europees Octrooibureau kent patent toe op watermeloen, tegen de wet in12 juli 2025 - 09:23
- Minder fossiel en meer natuur: help de boer naar boerenlandbouw11 juli 2025 - 09:18
- We gaan weer tuinvlinders tellen11 juli 2025 - 09:01
- Wat opwarming met ons en met de planeet doet: Frontiers rapport10 juli 2025 - 09:21
- Eredoctoraat Open Universiteit voor klimaatexpert Tim van Hattum8 juli 2025 - 10:26
Nu in Inzicht
- Hoe de agro-lobby gezonde landbouw de grond in boort23 juni 2025 - 11:10
- Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
- Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
- De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
- Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38
Cubaanse landbouw gaat voor permacultuur
/in Inzicht/door IPSZo’n 60 procent van de huidige voedselimport op Cuba, kan in eigen land geproduceerd worden volgens de Cubaanse overheid. Met permacultuur – landbouw in harmonie met plaatselijke ecosystemen – en zelfvoorzienende landbouw wordt hier in het oosten van het land al aan gewerkt. Vlees en groenten ontbreken nooit op de tafel van Damaris González en […]
Argentinië haalt transvetten uit voeding
/in Nieuws/door IPSArgentijnse voedingsproducten mogen sinds 1 januari nauwelijks nog transgene vetten bevatten. Argentinië is na Denemarken en Zwitserland het derde land ter wereld dat zover gaat. Transvetten zijn onverzadigde vetten die nog ongezonder zijn dan verzadigde vetten. In plantaardige oliën en margarines mag de hoeveelheid vetten uit niet meer dan 2 procent transvetten bestaan. Bij andere […]
Verdwijnt de koe helemaal uit ons landschap?
/in Inzicht/door redactieKoeien in de wei horen bij het Nederlandse cultuurlandschap. In 2020 zal 37 procent van de koeien echter nooit meer buiten komen. Dat voorspelt het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra in een rapport over de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij. Dat komt door de afschaffing van het Europees melkquotum op 1 april 2015. Dan mogen boeren onbeperkt […]
Kerst vleesbenchmark: Wild minste milieu-impact
/in Nieuws/door redactieVan alle soorten vlees, heeft wild – na de vleesvervanger – de minste milieu-impact. Voorwaarde vanuit dierenwelzijn is wel dat er sprake is van echt wild dat vanwege wildbeheer afgeschoten moet worden. Supermarkten zijn hier echter weinig transparant in: meer dan de helft van het supermarktwild is gekweekt wild. Dit blijkt uit de vleesbenchmark die […]
Voedselproductie verplaatst zich door klimaatverandering
/in Inzicht/door IPSDoor de klimaatverandering verschuift de voedselproductie in tropische gebieden. Als de landen in die gebieden zich niet aanpassen, dreigen de voedselprijzen aanzienlijk te stijgen, waarschuwen experts.”Klimaat en landbouw gaan hand in hand. Het klimaat bepaalt of de oogst goed of slecht zal zijn”, zegt Andy Jarvis, onderzoeker van het Internationaal Centrum voor Tropische Landbouw (CIAT). […]
Begin 2015 goed met 1 maand lang geen kliekjes in je kliko
/in Nieuws/door redactieDe gemiddelde Nederlander gooit zo’n 40kg per jaar aan bruikbaar eten weg. Per persoon. Dat is al snel een dikke €400,- per huishouden. Zoveel voedsel weggooien, dat is niet alleen slecht voor het milieu maar óók voor je portemonnee. 2014 is uitgeroepen tot het jaar tegen voedselverspilling door o.a. het Ministerie van Economische Zaken en […]
Nederlander gooit vooral kliekjes weg
/in Nieuws/door redactieHet bewustzijn bij consumenten van voedselverspilling en de bereidheid hier iets aan te doen is flink gestegen ten opzichte van 2010. De voornaamste motivaties om voedselverspilling te reduceren zijn “omdat het zonde is” (85%), “zo ben ik niet opgevoed” (72%) en “omdat het ook weggegooid geld is” (70%). Dat blijkt uit het Duurzaamheidkompas, een periodiek […]
Nieuwe etiketteringswet beschermt consument niet tegen misleiding
/in Nieuws/door redactieOnleesbare kleine lettertjes, misleidende afbeeldingen en cryptische informatie over voedingswaarden: foodwatch stelt dat de nieuwe EU-brede regels voor voedselinformatie falen in de ambitie om consumenten voldoende te informeren. Op 13 december 2014 treden de meeste nieuwe regels in werking. “Deze Europese verordening brengt onvoldoende verandering met zich mee”, bekritiseert Meike Rijksen, campagneleider bij foodwatch. “Het […]
Nationale kaastest toont milieu-impact van kaas
/in Nieuws/door redactieBOER en LAND kaas is de lekkerste én duurzaamste kaas van Nederland. Dit blijkt uit de eerste Nationale Kaastest van Natuur & Milieu, in samenwerking met Questionmark. Bastiaansen en Milner scoorden een tweede en derde plek in de kaastest. Deze 3 kazen scoren het best op de combinatie smaak en milieubelasting. Milieu-impact kaas ‘Wij Nederlanders […]
Ecologisch tuinieren, het handboek vernieuwd
/in Nieuws/door redactieMet de vierde grondig herwerkte druk van het ‘Handboek ecologisch tuinieren’ markeert Velt – Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, haar veertigste verjaardag en veertig jaar inzet voor ecologie in Vlaanderen en Nederland. Het ‘Handboek Ecologisch Tuinieren’, ligt aan de basis van het ecologisch tuinieren zonder pesticiden, herbiciden en kunstmeststoffen en is door Velt – […]