like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Onbewust grijs, de stroom die je echt niet wil

Van: op 20 november 2018

wind op zee energieverkenning energieakkoord

Er zijn nog altijd mensen die het echt niet uitmaakt hoe de stroom die uit hun stopcontact komt wordt opgewekt. Gelukkig worden er dat steeds minder. En dan zijn er de mensen die denken dat ze groene stroom krijgen, terwijl die in werkelijkheid uit schimmige grijze bronnen komt. Vooral voor die mensen is het goed om even door te lezen.

Het is tegenwoordig geen enkel probleem meer om precies te weten hoe jouw stroom wordt opgewekt en waar deze aan het stroomnet wordt geleverd. En de energieleveranciers die daar transparant in zijn scoren steeds hoger op de groene ranglijsten.

Vraag Offerte aan

Klik voor grotere afbeelding

WISE, Greenpeace, Natuur & Milieu en de Consumentenbond onderzoeken elk jaar de duurzaamheid van alle stroomleveranciers in Nederland. Qurrent staat daar in het kersvers verschenen rapport voor 2018 voor de vijfde maal op rij vermeld als koploper met de maximale score van 10.

Maar ondanks de positieve ontwikkelingen en de groeiende aandacht voor echte groene stroom krijgt nog steeds een groot deel van de consumenten met hun groene stroom een product dat niet deugt. Bijvoorbeeld doordat grijze stroom ‘vergroend’ wordt met Noorse certificaten. De certificaten uit Noorwegen zijn omstreden omdat er geen kWh extra groene stroom voor wordt opgewekt. Noorse waterkrachtcentrales produceren stroom voor de eigen klanten, zonder die stroom daar ‘groen' te noemen. Het etiket ‘groen' kan vervolgens los worden doorverkocht.

Een andere onwenselijke ontwikkeling is dat steeds meer bedrijven worden opgezadeld met grijze stroom die consumenten niet meer willen.

Samen werken voor het klimaat

De koplopers onder de groene energieleveranciers zijn er niet alleen om geld aan stroom te verdienen. Zij werken samen met hun klanten aan een beter klimaat, ook door hen te helpen om hun energieverbruik terug te brengen.

Qurrent doet dat vanuit een organisatievorm die dat extra onderstreept: daar ben je geen klant, maar lid van een cooperatie die gaat voor meer groene energie. Inmiddels met meer dan 120.000 leden die samen werken aan een Nederland dat in 2030 zonder fossiele energie kan. Kies je groene stroom bewust en liefst van Nederlandse bodem. Dan is een fossielvrij land ook een beetje jouw resultaat. En met groene stroom van Qurrent krijg je groene stroom met een dikke tien!

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws