like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Ook in energie is Europa geen unie

Van: op 1 maart 2015

eu babylonDe Europese Commissie heeft haar plannen rondom de creatie van een interne Europese energiemarkt gepresenteerd. De zogeheten 'energie-unie' moet Europa minder afhankelijk maken van buitenlandse energiebronnen en tegelijkertijd CO2-uitstoot terugdringen. Het voorstel begint met visionaire woorden, maar biedt weinig nieuws. GroenLinks europarlementarier Bas Eickhout: "De retoriek klinkt als wereldvrede, daar kan niemand tegen zijn. Maar blijft het bij retoriek, de energie-unie wijkt niets af van het magere beleid dat we nu al hebben."

De nieuwe plannen van de EU zetten vol in op schaliegas en –olie. En in plaats van te streven naar echte energieonafhankelijkheid, bijvoorbeeld door de investeren in windenergie op zee, stelt de Commissie voor om gas niet alleen uit Rusland, maar ook uit Azerbeidzjan en Turkmenistan te importeren, daarmee de ene dictator-leverancier inruilend voor twee andere, die mogelijk nog onbetrouwbaarder zijn.

In de plannen staat dat Europa een leider in duurzame energie moet worden. Oude businessmodellen moeten volgens de Commissie aan de kant worden geschoven. Burgers moeten zelf energie op gaan wekken en onderdeel van de energietransitie worden. Nationale energiemarkten zullen met elkaar geïntegreerd moeten worden. En het verbruik van energie moet omlaag. “Allemaal mooie woorden waar ik het helemaal mee eens ben, maar het ontbreekt aan daden”, aldus Eickhout.

Wie doorleest komt er al snel achter dat de onderliggende plannen niet meer dan een voortzetting van het huidige energiebeleid zijn. “Op deze manier wordt de energie-unie business as usual”, aldus Eickhout. “Gas, kerncentrales en energie uit afvalverbranding zijn de winnaars van dit voorstel. Het woord 'kolen' wordt niet eens genoemd.”

Eickhout had van de Europese Commissie een gedurfd voorstel willen zien. Eentje die twee van de grootste uitdagingen van deze tijd combineert: energieveiligheid en klimaatverandering. In de uiteindelijke plannen is hier echter niets van terug te zien. De Commissie durft het echte debat niet aan te zwengelen: zolang lidstaten over de eigen energiemix gaan, zal de energiemarkt versnipperd blijven en daarmee de kosten hoog en de politieke zwakte ten opzichte van Rusland groot.

De Europese Commissie probeert duidelijk iedereen te vriend te houden. Mooie woorden rondom de creatie van een energie-unie, maar vervolgens met geen enkel voorstel komen dat lidstaten tot een andere koers zou kunnen dwingen. Dat men de discussie uit de weg gaat blijkt onder andere uit het feit dat de Commissie niet eens de lage doelstellingen van lidstaten omtrent energiebesparing en duurzame energie uitdaagt. Kortom, de energieunie is een illusie.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. bennieol schreef:

    dus dit heeft weer veel geld gekost van de belasting betalers.