like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Op vakantie, dat kan ook duurzaam

Van: op 10 augustus 2019

duurzame vakantie in eigen land op de fiets

Voor steeds meer mensen wordt het maken van duurzame keuzes vanzelfsprekend.  Maar hoe zit dat met de vakantie? Vaak speelt duurzaamheid tijdens de vakantie nog een ondergeschikte rol, of zelfs helemaal geen. Dat is een gemiste kans. Want door duurzaam vakantie te vieren kun je een grote positieve impact maken. De “footprint” van je vakantie is namelijk aanzienlijk. En het is eenvoudiger dan je denkt om je vakantie duurzamer te maken.

Om je daarbij te helpen is Duurzaamnieuws.nl gestart met een nieuwe website: Duurzaammetvakantie.nl. Met deze website willen we laten zien welke groene keuzes je allemaal kan maken om je vakantie klimaat- en planeetvriendelijker te maken. Voor de hand liggende keuzes zijn dan onder andere een fietsvakantie, en / of een vakantie in eigen land. Een eerste hulpmiddel is een overzicht van fietsrouteplanners en fietsroutes.

Vakantie in eigen land is duurzamer

Kiezen voor een vakantie in eigen land is op zichzelf al duurzamer dan een buitenlandse vakantie. Dat heeft vooral te maken met vervoer. Vliegen zorgt voor een hoge schadelijke uitstoot die bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Milieu Centraal rekende uit dat een vliegvakantie naar Bali per persoon “goed” is voor een uitstoot van 4.000 kilo CO2. Wanneer je dit in het juiste perspectief plaatst, wordt de impact nog duidelijker. Het gemiddelde Nederlandse gezin stoot jaarlijks namelijk 23.000 kilo CO2 uit. Wie een paar keer per jaar op vliegvakantie gaat, kan dus zonder het te weten zijn of haar uitstoot met misschien wel 50% verhogen.

Voor veel bestemmingen zijn er helaas nog geen goede alternatieven voor vliegen. Je kunt echter wel invloed uitoefenen op jouw footprint door een andere bestemming te kiezen. Op vakantie gaan in eigen land is altijd al populair geweest, maar wint nu bij steeds meer mensen aan populariteit omdat dit een duurzame keuze is. Wie zich in de mogelijkheden verdiept, zal ontdekken dat je ook in Nederland een heerlijke vakantie kunt hebben en kunt genieten met de wetenschap dat je het milieu en het klimaat zoveel mogelijk ontziet. Maar hoe doe je dat?

Daar lees je nu meer over op Duurzaammetvakantie.nl, zoals in de blog over duurzaam vakantie vieren in eigen land. We wensen je veel groene vakantiepret.

En je kunt ook nog meedoen met ons onderzoek naar duurzaamheid tijdens de vakantie.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!