like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Opnieuw veel projecten duurzame energie voor SDE+

Van: op 1 november 2016

windenergie sde+De ontwikkeling van hernieuwbare energie in Nederland verloopt goed. In de tweede en laatste ronde van de SDE+ in 2016 zijn 4.726 aanvragen voor hernieuwbare energieprojecten ingediend, met een budgetclaim van in totaal € 11,5 miljard. Het beschikbare budget van € 5 miljard is daarmee meer dan twee keer overtekend.

Minister Kamp: ‘Om de overgang naar een CO2-arme samenleving te kunnen maken stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland via de regeling SDE+. Duurzame energie is beter voor het milieu, maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en creëert nieuwe economische kansen. Het grote aantal aanvragen voor de SDE+ regeling is een goed teken. Het duidt er op dat er voldoende projecten zijn om de energietransitie door te zetten. Hiermee blijven ook de afspraken uit het Energieakkoord van 14% hernieuwbare energie in 2020 en 16% in 2023 binnen bereik.’

 

Aangevraagde projecten binnen SDE+

De populariteit voor de aanvraag van subsidie binnen de SDE+ regeling voor zonprojecten is hoog. Dit najaar zijn 4.458 aanvragen binnengekomen. Daarnaast zijn aanvragen ingediend voor geothermie, wind op land, waterkracht, biomassa warmte en de bij- en meestook van biomassa.

De projecten worden zorgvuldig beoordeeld op basis van de eisen van de regeling en getoetst op technische, financiële en economische haalbaarheid. Voor bij- en meestook van biomassa kunnen niet alle aanvragen toegewezen worden, vanwege het maximum van 25 PJ dat hiervoor is afgesproken in het Energieakkoord. Begin volgend jaar zal bekend gemaakt worden welke projecten een subsidietoekenning hebben ontvangen.

In 2016 is binnen de regeling SDE+ met de voorjaarsronde en de najaarsronde in totaal 9 miljard euro beschikbaar gesteld voor hernieuwbare energieprojecten. Dit is exclusief het budget voor wind op zee (windenergiegebied Borssele). De SDE+-subsidie wordt pas uitbetaald als de projecten daadwerkelijk energie leveren, over een periode van maximaal 15 jaar. De hoogte van het beschikbare SDE+ budget voor 2017 zal dit jaar nog bekend gemaakt worden.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. henkz schreef:

  Woud,
  Met efficiënt fossiel wordt bedoeld zo efficiënt mogelijk fossiel gebruiken. Een HR ketel is veel efficiënter dan een VR ketel. Als je gas voor verwarming gebruikt, neem dan de efficiëntste ketel.
  Op grote schaal geldt dit nog sterker. In de industrie worden fornuizen gebruikt voor proceswarmte. Elektriciteitsbedrijven produceren elektriciteit met aardgas. Echter, hier komt veel restwarmte bij vrij. Zie http://www.fluxenergie.nl/warmtelozing-elektriciteitscentrales-gedaald/ Als je dit nu zou combineren (Warmte Kracht Koppeling) kun je veel energie besparen.

 2. Woud schreef:

  @henkz Van die 12 cent energie belasting mag er toch zeker wel een paar cent naar duurzame opwek? Het is inderdaad jammer dat er een plafond aan is. Zolang men niet betaald voor grijze stroom wat het echt kost is sturende subsidie van de overheid nodig. Of ga jij vrijwillig meer betalen voor je stroom? (VanDeBron : Zonnecollectief 10.5 cent ex belasting). Dat heeft zin, eerst besparen en isoleren en parallel daaraan (waarom wachten) duurzame opwek.
  “Efficiënt fossiel” bestaat niet, de werkelijke kosten zijn veel hoger als de duurzame opwek. Steek je kop niet in het zand.

 3. henkz schreef:

  @Molinero:
  Ik ben niet kritisch op duurzame energie of klimaat-scepticus. Ik ben wel kritisch op een product (=groene stroom) waarvan beweerd wordt dat als je het koopt, het een bijdrage levert aan duurzame energie. Mijn filosofie is trias energetica: eerst besparen dan duurzaam en wat dan nog ingevuld moet worden : efficient fossiel. Ik probeer zo zuinig mogelijk met energie om te gaan, heb vloerisolatie met luchtkussens, verwarmingsleidingen geïsoleerd, radiatorfolie toegepast, verder wek ik zelf op met zonneboiler en panelen. Echter ik heb grijze stroom en aardgas, simpel omdat groene stroom alleen maar de energieleveranciers financieel voordeel oplevert, maar niet zorgt voor nieuwe opwek.

 4. Molinero schreef:

  @Henkz: Betekent jouw kritische houding ten opzichte van duurzame energie dat jij niet gelooft in een klimaatprobleem? Of betekent het dat jij betere oplossingen kan aandragen? Mocht dit laatste het geval zijn dan ben ik erg benieuwd naar je ideeën!

 5. henkz schreef:

  Dit bericht laat precies zien waarom afname van groene stroom onzin is. Grootschalige duurzame opwekking kan alleen met behulp van subsidie. De overheid stelt een gelimiteerde hoeveelheid beschikbaar (EUR 5 miljard), echter de subsidie per kWh is voldoende hoog zodat de regeling overtekend is. Dit betekent dat de overheid bepaalt hoeveel grootschalige duurzame energie wordt opgewekt en niet de energieleveranciers.

  Dit is overigens niet de enige manier waarop de overheid bepaalt hoe onze energievoorziening eruit ziet. Denk ook aan salderingsregelingen, omgevingsvergunningen, andere subsidies zoals EIA.