like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Oude mobieltjes worden schaatsmedailles

Van: op 17 oktober 2017

ewaste

Edelmetalen uit oude mobiele telefoons recyclen tot gouden, zilveren en bronzen medailles voor schaatswedstrijden van de KNSB. Dat is het doel van een nieuw initiatief van KPN, de KNSB en Coolrec.

“Onze schaatsfans kunnen straks zeggen dat de Nederlands kampioen een gouden medaille krijgt omgehangen, die is gemaakt van hun oude mobieltjes”, zegt Jeroen Kraaij, manager commerciële zaken van de KNSB. “Hoe mooi is dat? We dragen zo ook nog een steentje bij aan een beter milieu.”

 

Inzamelen

De inzameling vindt deze winter plaats tijdens drie grote schaatswedstrijden in Nederland, te beginnen met de KPN NK Afstanden in Thialf van 27 t/m 29 oktober. Bezoekers van het NK kunnen hun oude mobieltje inleveren in een speciale box, een zogeheten E-waste Arcade en als beloning kunnen ze een game spelen. Daarnaast kunnen mensen hun oude mobieltjes inleveren in alle KPN winkels. Onder de deelnemers worden prijzen verloot.

 

Terugwinnen van materialen

Coolrec, onderdeel van Renewi, gebruikt innovatieve technieken om specifieke materialen uit afgedankte apparaten terug te winnen waaronder edelmetalen uit mobiele telefoons. Deze materialen kunnen vervolgens als grondstof hergebruikt worden in de vervaardiging van nieuwe producten zoals bijvoorbeeld de schaatsmedailles voor de KNSB.

Arjen Wittekoek, directeur van Coolrec: “Afval bestaat niet. Door materialen uit oude apparaten terug te winnen, beschermen we de wereld tegen vervuiling, behouden we de eindige bronnen en stellen we onze partners in staat om hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. We zijn dan ook trots op deze circulaire samenwerking met de KPN en de KNSB.”

 

Eerste uitreiking gerecyclede medailles

KPN is hoofdsponsor van de KNSB en ondersteunt de schaatssport in de volle breedte. De eerste gerecyclede medailles zullen worden uitgereikt tijdens de KPN NK Allround & Sprint in Thialf, op 27 en 28 januari 2018.

KPN is sinds 2015 klimaatneutraal voor de eigen operatie en heeft de ambitie om in 2025 nagenoeg 100% circulair te zijn voor nieuwe netwerkapparatuur en klantapparatuur voor vaste diensten. “Als duurzaamste Telecom bedrijf ter wereld omarmen wij samenwerkingen die erop gericht zijn geen grondstoffen meer te verspillen. Met dit initiatief kunnen we ook consumenten op een makkelijke manier betrekken bij het ontwikkelen van een circulaire wereld. Samen kunnen we niet alleen meer bereiken, maar het ook sneller realiseren,” zegt Hans Koeleman, Directeur Corporate Social Responsibility bij KPN.

Voor meer informatie over het inzamelen en recyclen: www.schaatsen.nl/medailles

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws