like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Pensioenfonds ABP verliest 9 miljard op fossiele investeringen

Van: op 17 november 2015

Corporate Knights, het tijdschrift voor clean capitalism, heeft samen met 350.org en South Pole Group de Clean Capitalist Decarbonizer gelanceerd. Dat is een interactieve tool die gebruikers laat berekenen wat de financiële impact is door te divesteren uit fossiele brandstoffen. Met de tool heeft Corporate Knights de investeringen van 14 fondsen geanalyseerd die samen meer dan $1000 miljard bezitten, inclusief de Gates Foundation en ABP. Conclusie: de totale verliezen van de afgelopen drie jaar zijn meer dan $22 miljard geweest. Het pensioenfonds ABP blijkt maar liefst $9 miljard te zijn misgelopen door fossiele investeringen.

Campagne groep ABPfossielvrij voert de afgelopen 2 jaar een publiekscampagne om het ABP te bewegen haar investeringen in kolen, olie en gas te verkopen. Terwijl juist vandaag het pensioenfonds PFZW aankondigt dat zij in 2020 helemaal uit kolen stappen, durft het ABP deze keuze nog niet te maken.

“Deze analyse toont duidelijk aan dat investeringen in kolen, olie en gas niet alleen schadelijk zijn voor ons klimaat, maar dat deze ook een groot financieel risico vormen voor het pensioen van ABP deelnemers” zegt Vatan Hüzeir, een van de initiatiefnemers van ABPfossielvrij. “We hopen dat het ABP de resultaten van deze studie serieus neemt, transparenter zal zijn over hun verliezen door hun investeringen in de fossiele industrie en zo snel mogelijk de keuze maakt voor een fossielvrij beleggingsportfolio.”

"De analyse van 14 grote fondsen, gebaseerd op de beschikbare data, heeft aangetoond dat koolstof-intensieve investeringen $22 miljard aan verloren inkomsten kosten. Hoewel de beperkte publicatie van data de precisie van de analyse vermindert, is de conclusie eenduidig: het decarboniseren van de portfolio levert een altijd betere financiële uitkomst op," zegt de CEO van Corporate Knights, Toby Heaps. “Dit verklaart waarom een groeiende groep investeerders 5  hun dollars inzetten voor minder vervuiling en meer groene oplossingen.”

De fossielvrij beweging is de snelst groeiende divestment beweging in de geschiedenis volgens een recent rapport van Oxford University. De waarde van aandelen die uit de fossiele industrie wordt teruggetrokken loopt snel op. Het onderzoek van Arabella Advisors berekende dat de waarde van aandelen beheerd door instellingen en individuen dat fossielvrij is verklaard maar liefst $2,6 biljoen is, dit bedrag is met een factor 50 gegroeid binnen één jaar.

De Decarbonizer zal zorgen voor een grotere mate van transparantie in het handelen rond investeringen van 's werelds meest prominente intituten,” zei Brett Fleishman, Senior Analyst bij 350.org. "De successen van de divestment campagne laten zien dat het tij aan het keren is tegen fossiele brandstoffen. Divestment is moreel, verstandig en slim om te doen.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. rudolph schreef:

    Ik voel toch enige twijfel bij de zin “de conclusie eenduidig: het decarboniseren van de portfolio levert een altijd betere financiële uitkomst op,”. En dan druk ik mij zeer voorzichtig uit. De belangrijkste reden waarom ABP afscheid zou moeten nemen van aandelen (fossiel en niet fossiel) is dat ze op lange termijn minder opleveren. Een andere motivatie betekent dat het ABP haar werk niet goed doet. Gelukkig voor lezers van duurzaam nieuws is het verwacht toekomstig rendement van fossiele fondsen aan het dalen. Dus een slim ABP zal op de juiste grond gaan investeren in meer rendabele fondsen. (nou maar hopen dat dit niet in de wapenindustrie is, want die is booming)