• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Pesticiden in wijn kun je proeven

15 maart 2018|doorredactie|ingezondheid, voeding

smaak wijn pesticiden

Mensen kunnen pesticiden aan de smaak herkennen, laat een nieuw experiment zien. De onderzoekers geloven dat hun experiment het eerste is waarin 11 pesticiden die in wijnen aanwezig zijn, op basis van smaak werden herkend.

De studie werd uitgevoerd door Professor Gilles-Eric Séralini en chef-kok Jérôme Douzelet en gepubliceerd in Food & Nutrition Journal. Het betrof 195 blinde tests uitgevoerd door 36 professionals uit de wijn- en culinaire industrie. De wijnen werden geproduceerd in Frankrijk en Italië.

De studie onderzocht 16 paar biologische en niet-biologische wijnen geproduceerd in zeven Franse regio’s en een Italiaanse regio. Dezelfde druivensoorten werden zowel biologisch als conventioneel (met landbouwchemicaliën) gekweekt op dezelfde grond in aangrenzende wijngaarden, in hetzelfde klimaat en in hetzelfde jaar.

De resulterende wijnen werden getest voor meer dan 250 pesticiden. Uit de biologische wijnen bleek slechts één fles sporen van pesticiden te bevatten. In de niet-biologische wijnen daarentegen werden in totaal 4686 ppb (milligram per duizend liter) aan verschillende bestrijdingsmiddelen gedetecteerd, meestal fungiciden en op glyfosaat gebaseerde herbiciden.

De 195 geblindeerde smaaktests werden vervolgens uitgevoerd met 71 verschillende mensen op verschillende dagen.

De pesticiden werden, alleen of gemengd, ook in water verdund op de niveaus die in de wijnen aanwezig waren. Ten minste één mengsel van bestrijdingsmiddelen werd als zodanig geïdentificeerd omdat bij blinde tests werd geoordeeld dat het anders smaakte dan water.

Van de mensen die de bestrijdingsmiddelen herkenden, kon 57% vervolgens de exacte wijn identificeren die deze bevatte. Organische wijnen hadden 77% van de tijd de voorkeur.

De smaak van glyfosaat

De professionals werd gevraagd om de smaak van de pesticiden die ze proefden te beschrijven. De smaak van glyfosaat, een herbicide dat vaak in wijngaarden wordt gebruikt, werd beschreven als “sterke droogte, zuur, zuur, kalksteen”. De op glyfosaat gebaseerde formulering Roundup werd beschreven als smaak van “rottend hout, droog, bitterheid”.

De meest voorkomende beschrijvingen van de smaak van pesticiden in het algemeen waren een “drogende” en “papillen-blokkade”, een beschrijving die door de onderzoekers werd gebruikt om een ​​verminderde smaakzin te beschrijven.

De onderzoekers stellen in hun paper dat hun tests aantonen dat mensen de smaak van pesticiden in dranken en mogelijk voedsel kunnen leren herkennen. Zij concluderen dat er geen wetenschappelijke reden is waarom dit niet haalbaar is.

Lees meer over het onderzoek in Food & Nutrition Journal 

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Je afgedankte smartphone is een kleine goudmijnKlimaatbeweging introduceert Milieukeur voor politieke partijen
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten