Platform Duurzame en Solidaire Economie (Platform DSE) lanceert op vrijdag 5 juni een manifest en tienpuntenplan voor een nieuwe economie, getiteld ‘De Grote Transitie’. Samen met verschillende opinieleiders wil Platform DSE in Nederland draagvlak creëren voor ingrijpende wijzigingen van het economisch systeem.
Uit het manifest: “De wereld staat voor gigantische uitdagingen. We worden geconfronteerd met een aanhoudende financiële crises, een fors klimaatprobleem, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en een steeds schevere verdeling van inkomen, vermogen en welzijn. Het zijn vooral de bestaande belangen en machten die krampachtig vasthouden aan een op groei gerichte economie. Een economie met zo min mogelijk regels en zoveel mogelijk rendement. Een economie waarin de kostprijs laag wordt gehouden door sociale en ecologische kosten op de samenleving af te wentelen. Een economie die geen toekomst heeft en een onleefbare wereld achter laat.”
Daar moet verandering in komen, vindt Platform DSE samen met onder anderen Jan Terlouw, Klaas van Egmond en George van Houts. Socrates Schouten, coördinator van het platform: “Vernieuwing vereist lef, creativiteit en visie. Daarom komen wij met tien vernieuwende voorstellen die laten zien dat een groene en sociale economie mogelijk is.”
Esther Somers, voorzitter van Platform DSE en initiatiefneemster van het gelieerde Rethinking Economics NL: “Wij willen de economie vernieuwen. Om tot oplossingen te komen voor de bestaande crisis zijn nieuwe inzichten vereist. Of zoals Einstein zei: ‘Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’.”
De lancering van De Grote Transitie vindt plaats op Wereldmilieudag, 5 juni, van 16.00 tot 18.00 uur, in het Huis van Utrecht, samen met Jan Terlouw (voormalig minister van economische zaken en vicepremier), Bas Eickhout (Europarlementariër voor GroenLinks en nr. 1 van de Duurzame 100), Irene van Staveren (hoogleraar economie, Erasmus Universiteit Rotterdam) en George van Houts (acteur bij ‘De Verleiders’ met het recente stuk ‘Door de bank genomen’).