like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Stadslandbouw heeft positief effect op gezondheid

Van: op 15 november 2015

permacultuur op de bikkershof in utrechtBuurtmoestuinen (stadslandbouw) kunnen bijdragen aan de gezondheid van bewoners en de kwaliteit van de leefomgeving. Door in deze moestuinen te werken bewegen mensen meer en eten ze meer zelfgekweekte groente en fruit. Er zijn ook aanwijzingen dat stress afneemt en (meer) sociale contacten in de buurt ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek door het RIVM.

Bewoners van steden gebruiken steeds vaker braakliggende grond om met buurtgenoten groente te verbouwen. Net als de traditionelere volkstuintjes kunnen deze niet-commerciële ‘buurtmoestuinen’ gezondheidsproblemen helpen voorkomen. Wel is het belangrijk dat de risico’s door eventuele bodem- en luchtverontreiniging tot een minimum worden beperkt.

Verbinding tussen gezondheid en leefomgeving

Buurtmoestuinen sluiten aan bij de trend om in steden meer groen en parken aan te leggen. Ook passen ze in de trend om meer biologische, lokaal geproduceerde producten te eten. Hetzelfde geldt voor de behoefte aan meer betrokkenheid bij de eigen woonomgeving. Via de buurtmoestuinen kan bovendien een verbinding worden gelegd tussen beleid voor gezondheid en beleid voor de leefomgeving. Dit helpt om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken zoals gezond ouder worden.

Onderzoek

Deze positieve effecten komen naar voren in een literatuuronderzoek van het RIVM. De bevindingen worden onder andere gebruikt voor onderzoek naar moestuinen in verschillende Europese landen. Het onderzoek geeft ook per gezondheidseffect aan met welke indicatoren deze gemeten kunnen worden. Aanbevolen wordt om dit op consistente wijze te doen om bevindingen internationaal te kunnen vergelijken en duidelijk te krijgen of buurtmoestuinen daadwerkelijk helpen om de leefbaarheid, en daarmee de gezondheid, in de stad te verbeteren.

Download het rapport

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Cor olthuis schreef:

    Maar er is een probleem. Nergens is de luchtvervuiling zo groot als in de stad. Je moet daarom je tuin plannen in een buurt een eind weg van drukke doorgaande wegen. Anders krijg je nog een aantal schadelijke stoffen. Pas als alles op stroom rijdt, ook vrachtauto’s kun je ook daar een tuin aanleggen.
    Nog een probleempje. Ook gasgestookte verwarmings ketels stoten schadelijke stoffen uit. Wel zo mijn mogelijk, maar toch. Voordel is dat ze tijdens het grioeiseizoen alleen branden voor warm water.
    Voordat je begint, is het raadzaam om eerst een grondmonster te laten controleren op schadelijke stoffen. De geschiedenis van de grond is niet altijd bekend.

  2. Adri Ros schreef:

    Fijn dat het RIVM bevestigd wat we al lang wisten vanuit de geschiedenis van volks- en stadstuinen (zoals de Hoven bij Deventer waar ik in woon :-). En uiteraard ga je met een beetje gezond verstand niet op verontreinigd terrein telen. Sterker nog, ook daar zijn al lang oplossingen voor: Teelt in afgesloten bakken zoals een project op vervuilde R’damse havengrond al een paar jaar laat zien.