like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nederland wil snel minder uitstoot en bindend klimaatakkoord met iedereen

Van: op 15 november 2015

klimaatconferentie parijs cop21Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma neemt namens Nederland deel aan de zogenoemde Pre-COP, de laatste voorbereidingen voor de VN Klimaattop COP 21 van 30 november tot en met 11 december in Parijs. Het Koninkrijk der Nederlanden wil een breed, juridisch bindend klimaatakkoord waarbij snelle uitstootvermindering en aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering goed in balans zijn. Het lange termijn doel is het beperken van de wereldwijde opwarming tot maximaal 2 graden Celsius, toewerkend naar een klimaatneutrale wereld. Dat staat in een brief die Dijksma vandaag aan de Tweede Kamer stuurt, waarin ze oproept tot een akkoord dat alle partijen aan boord weet te krijgen.

Verantwoordelijkheid pakken

Dijksma: “De tijd van vrijblijvendheid is voorbij, het klimaat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Het nieuwe akkoord moet daarom een bindend akkoord voor ieder land zijn, zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden pakken verantwoordelijkheid en dragen naar vermogen bij. Bovendien werken we samen met bedrijven, regio’s, steden en het maatschappelijk middenveld. Dat versterkt het kompas richting een klimaatneutrale wereld.”

Eigentijdse invulling

Het Koninkrijk maakt in Parijs deel uit van de delegatie van de Europese Unie, waarbinnen de EU-lidstaten en de Europese Commissie gezamenlijk onderhandelen. De bijdrage van de EU is een vermindering van broeikasgassen met ten minste 40% in 2030 en met 80 tot 95% in 2050. In de tweede helft van deze eeuw moet de wereld zowel klimaatneutraal als klimaatbestendig zijn. De strikte scheiding tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden klopt niet langer met de mondiale werkelijkheid; er is een meer eigentijdse invulling van het verschil tussen landen nodig om tot een ambitieus akkoord te komen. Ook als alle landen naar vermogen bijdragen moeten deze elkaar kunnen aanspreken op voortgang en verantwoordelijkheden. Het Koninkrijk wil een klimaatakkoord dat de allerarmsten helpt de gevolgen van klimaatverandering te dragen en dat oog heeft voor de bijzonder precaire omstandigheden van kleine, in ontwikkeling zijnde eilandstaten.

Vooruitgang

In aanloop naar de VN Klimaattop hebben al ruim 150 landen hun eigen bijdrage aan de reductie van broeikasgassen ingediend in de vorm van een Intended Nationally Determined Contribution (INDC). Deze landen zijn samen verantwoordelijk voor zo’n 90% van alle uitstoot in de wereld. Dit is een grote vooruitgang ten opzichte van de afspraken in het Kyoto Protocol, waarin slechts 37 landen deelnemen die samen goed zijn voor circa 12 % van de wereldwijde emissies. Toch is het nog niet voldoende om het 2-gradendoel te halen en Nederland en de EU blijven er dan ook bij landen die nog geen INDC hebben ingediend op aandringen dit nog voor december te doen. Parijs is weliswaar niet het eindstation, maar van belang om grote stappen te zetten naar het einddoel. Een cyclus waarin partijen iedere 5 jaar hun bijdrage en inspanning evalueren moet het nieuwe klimaatakkoord dynamisch en transparant maken en zorgen voor groeiende ambitie bij alle landen.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Carsten888 schreef:

  Ecocide-wet aannemen. Vernietiging van de planeet moet strafbaar worden.

  Die wet, oorspronkelijk van Olaf Palme, heeft Nederland zelf tegengehouden in de vorige eeuw.

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/advocaat-van-de-aarde.html

 2. Jan B schreef:

  Je bedoelt waarschijnkijk Dijksma. Misschien is Simone Kleinsma of Jetta Klijnsma (sociale zaken).
  Maar Dijksma is natuurlijk niet het ‘gezicht’ van dit kabinet.
  We hebben door Rutte gewoon jaren verloren voor gunstige effecten voor het milieu.
  Het kabinet heeft enorme kansen laten liggen.
  De 2 miljard die volgens de SP als investeringsplan aan de woningbouwverenigingen had moeten worden gesteld was milieu technisch vele malen beter dan 2 miljard incasseren door de centrale overheid om asfalt te financieren.
  Voorbeeld is wel de renovatie hier van ca 200 huurwoningen. Geen geld meer voor zonnecollectoren of zonnepanelen op de schitterende zuid gelegen daken van de huurwoningen.
  gelukkig nog wel geld voor isolatie en nieuwe dakpannen, maar de 4000 euro extra voor indakzonnepanelen was er niet meer.

 3. Duurzame Fred schreef:

  Begin maar eerst eens in Nederland de duurzame doelstellingen te gaan halen, voordat Klijnsma met haar vingertje naar andere landen wijst.