like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Tetra Pak drankverpakking bijna volledig hernieuwbaar, BPA vrij

Van: op 27 december 2016

Tetra Pak biobasedTetra Pak, bekend van de vierkante kartonnen drankverpakkingen, ontving de hoogste Vinçotte certificering voor de introductie van haar aseptische kartonnen drankverpakking met gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Tetra Pak krijgt deze internationaal erkende certificering omdat deze verpakking voor meer dan 80% hernieuwbaar is. Ook is deze vrij van BPA en BPS. Het uiteindelijke doel van Tetra Pak is alle verpakkingen volledig hernieuwbaar te maken.

De nieuwe verpakking is vervaardigd uit een ‘bio-based’ plastic folie en dop, afkomstig van polymeren uit suikerriet. In combinatie met het karton bedraagt het aandeel van materialen uit hernieuwbare bronnen in de verpakking meer dan 80%. Dat is het vereiste percentage voor een vier-sterren certificaat van het Belgische accreditatiebureau Vinçotte. Dit bureau wordt wereldwijd erkend voor de beoordeling van de hernieuwbaarheid van materialen in verpakkingen. Daarnaast paste het onafhankelijke IVL Swedish Environmental Research Institute een Life Cycle Analysis toe op de vernieuwde verpakking, die uitwees dat deze een 17% lagere CO2-voetafdruk heeft dan een standaard verpakking.

 

Geen BPA

We vroegen Tetra Pak ook naar de aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen in de verpakking. Het bedrijf antwoordt dat 'grondstoffen en het productieproces voldoen aan de strengste Europese milieu- en voedselveiligheidswetgeving. Zo komen dstoffen Bisfenol A (BPA) en Bisfenol S (BPS) in de verpakkingen van Tetra Pak niet voor.'

Hernieuwbare materialen zijn natuurlijke hulpbronnen die na verloop van tijd kunnen worden aangevuld. Een toenemend gebruik van hernieuwbare materialen speelt een steeds belangrijkere rol bij het verminderen van grondstoffenschaarste en klimaatverandering", aldus Philippe Dewolfs, President van de Certificerings Committee van Vinçotte: "Tot nu toe is dit de enige aseptische kartonnen drankverpakking die we hebben gecertificeerd en het voldeed aan een vier-sterren certificaat.”

De nieuwe versie van de Tetra Brik Aseptic 1000 Edge Bio-based LightCap 30 is wereldwijd beschikbaar voor klanten. Overstappen naar de nieuwe versie vereist geen extra investeringen in apparatuur.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Niels van der Stappen schreef:

  Beste redactie, het is waar dat het gebruik van bioplastic in ieder geval een goed initiatief is van TetraPak om tot een lagere CO2-voetafdruk te komen, ook al kunnen we verschillen over het ambitie-niveau dat we hier van de marktleider zouden willen zien.
  Het is in dit kader belangrijk om het langere termijn-pad van TetraPak te zien – is er b.v. al wel onderzoek gaande naar 2e generatie biobased materialen?
  De opmerking over BPA- (laat staan BPS-) vrij zijn van alle voorkomende verpakkingen van dit type houd ik (als materiaalkundige actief op dit terrein) staande. Het is voor de gevraagde functionaliteit nl. geheel niet passend om hier plastics in te zetten die mede zijn opgebouwd uit BPA/BPS. Er wordt daarom gebruik gemaakt van polyolefinen, als PE (polyethylene) en afgeleiden hiervan, die worden gemaakt zonder gebruik van BPA/BPS.

 2. redactie schreef:

  @Niels van der Stappen: materialen die nog in ontwikkeling zijn kun je niet voor productie inzetten. Ook veel 2e generatie bioplastics bevatten BPA, BPS of andere hormoonverstoorders. Niet alle kartonnen voedselverpakkingen zijn vrij van BPA – daarin ligt ook het belang van aangeven welke dat wel zijn.

 3. Niels van der Stappen schreef:

  Leuk stukje marketing voor TetraPak, maar vanuit echte duurzaamheid vraagt dit toch om wat kanttekeningen. Zo wordt de biobased kunststof (bio-PE) verkregen uit suiker (=voedsel) van suikerriet. Verder zijn er biobased kunststoffen (deels in ontwikkeling) die veel meer CO2-winst t.o.v. hun petroleum-concurrenten behalen en niet concurreren met voedsel (“2e generatie” biobased). Jammer dus dat TetraPak zijn markt-positie niet inzet om grotere stappen te zetten.
  Verder komen BPA en BPS in geen enkele verpakking van dit type (vouwkarton, met kunststof binnen en buitenlaag) – van welke fabrikant dan ook – voor; dus dat is een loze kreet.