Tetra Pak biobasedTetra Pak, bekend van de vierkante kartonnen drankverpakkingen, ontving de hoogste Vinçotte certificering voor de introductie van haar aseptische kartonnen drankverpakking met gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Tetra Pak krijgt deze internationaal erkende certificering omdat deze verpakking voor meer dan 80% hernieuwbaar is. Ook is deze vrij van BPA en BPS. Het uiteindelijke doel van Tetra Pak is alle verpakkingen volledig hernieuwbaar te maken.

De nieuwe verpakking is vervaardigd uit een ‘bio-based’ plastic folie en dop, afkomstig van polymeren uit suikerriet. In combinatie met het karton bedraagt het aandeel van materialen uit hernieuwbare bronnen in de verpakking meer dan 80%. Dat is het vereiste percentage voor een vier-sterren certificaat van het Belgische accreditatiebureau Vinçotte. Dit bureau wordt wereldwijd erkend voor de beoordeling van de hernieuwbaarheid van materialen in verpakkingen. Daarnaast paste het onafhankelijke IVL Swedish Environmental Research Institute een Life Cycle Analysis toe op de vernieuwde verpakking, die uitwees dat deze een 17% lagere CO2-voetafdruk heeft dan een standaard verpakking.

groenopladen generic keuzehulp

Geen BPA

We vroegen Tetra Pak ook naar de aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen in de verpakking. Het bedrijf antwoordt dat 'grondstoffen en het productieproces voldoen aan de strengste Europese milieu- en voedselveiligheidswetgeving. Zo komen dstoffen Bisfenol A (BPA) en Bisfenol S (BPS) in de verpakkingen van Tetra Pak niet voor.'

Hernieuwbare materialen zijn natuurlijke hulpbronnen die na verloop van tijd kunnen worden aangevuld. Een toenemend gebruik van hernieuwbare materialen speelt een steeds belangrijkere rol bij het verminderen van grondstoffenschaarste en klimaatverandering", aldus Philippe Dewolfs, President van de Certificerings Committee van Vinçotte: "Tot nu toe is dit de enige aseptische kartonnen drankverpakking die we hebben gecertificeerd en het voldeed aan een vier-sterren certificaat.”

De nieuwe versie van de Tetra Brik Aseptic 1000 Edge Bio-based LightCap 30 is wereldwijd beschikbaar voor klanten. Overstappen naar de nieuwe versie vereist geen extra investeringen in apparatuur.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws