like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Track en tracetechnologie helpt om circulaire supply chains te sluiten

Van: op 7 juni 2016

trackTrackingtechnologie, de technologie om bijvoorbeeld een postpakketje te kunnen volgen, is al jaren bekend. Tracing, de producthistorie van een product achterhalen, wordt al enige tijd gebruikt om de herkomst van een product te bekijken. Met CCMS, Circular Content Management System, kunnen deze doelen tegelijkertijd behaald worden.

CCMS maakt het mogelijk om zowel de real-time (huidige) locatie van een product te bekijken en de route in te zien die een product heeft afgelegd op het moment dat je het als gebruiker in handen hebt. CCMS is ontwikkeld door Dutch Awearness in samenwerking met softwareprovider Improvement IT. CCMS wordt momenteel al gebruikt in de textielindustrie om circulaire ketens te sluiten en kan ook in andere sectoren worden toegepast. CCMS is de tool voor innovatieve productiebedrijven die aan de slag willen gaan met circulaire producten.

BES LED

 

Hoe werkt het?

Alle ketenpartners voeren op basis van een batchcode data over het product in in CCMS en geven aan wat zij als schakel binnen de keten aan het product hebben toegevoegd. Deze batchcode wordt meegenomen naar de volgende producent in de keten, die vervolgens hetzelfde doet. Een nieuwe batchcode wordt aangemaakt die gekoppeld is aan de vorige batchcode in de reeks. Op deze wijze wordt er een keten voor het product gecreëerd. Een ketenregisseur controleert ondertussen alle processen. Zodra het product compleet is en uitgeleverd kan worden, wordt er een QR code geplaatst op het product die gekoppeld is aan de batchcode.

 

Ook de consument kan het verhaal achter het product bekijken

De eindgebruiker scant de QR code en komt dan op een landkaart terecht waar de route is in te zien, met informatie over materialen en producenten. Ook de milieu-impact wordt hierbij weergegeven. De ketenregisseur kan de materialen in de keten blijven volgen, zodat de materialen na gebruik hergebruikt kunnen worden. De batchcode blijft ook na gebruik van het product actief, zodat de ketenregisseur weet in welke cyclus het gerecycleerde product zich bevindt. CCMS zorgt hiermee voor eerlijke producten voor de consument en voor de producent. Want om een product in de toekomst te kunnen hergebruiken in de circulaire economie, moeten we weten hoe het vandaag gemaakt is.

Meer informatie op www.circularchainsystem.com

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws