like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Tribunaal: Monsanto schendt mensenrechten en pleegt ecocide

Van: op 20 april 2017

monsanto tribunaalMonsanto “past praktijken toe die een negatieve invloed hebben op het recht op een gezonde leefomgeving, het recht op voedsel en het recht op gezondheid. Bovendien heeft het gedrag van Monsanto een negatieve impact op het recht op vrijheid." Dat oordeelt het Monsanto Tribunaal in haar rapport over de praktijken van de zadengigant.

Het Monsanto-tribunaal is opgericht om de chemie- en zadenbedrijf Monsanto ter verantwoording te roepen voor haar wereldwijde schendingen van de mensenrechten. Daarvoor werd een panel van internationale experts bijeen gebracht die een aanklacht van meer dan 500 milieuverenigingen, organisaties van landbouwers en van inheemse volkeren beoordeelden.  Op 18 april 2017 heeft het Tribunaal haar uitspraak gepubliceerd.

Fairphone 3_Staring lady

Naast het berokkenen van schade aan grondrechten van mensen heeft Monsanto stelselmatig wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijk schadelijke werking van glyfosaat beïnvloed en de discussie daarover gemanipuleerd.

Er is een groeiende discrepantie ontstaan tussen (mensen)recht en bedrijfsbelang, die gevaarlijk is voor de internationale ontwikkelingen.

 

Handelen Monsanto feitelijk ecocide

Om de misstanden aan te pakken is het noodzakelijk, dat er jurisprudentie wordt ontwikkeld omtrent ‘ecocide’: het bewust handelen met schadelijke gevolgen voor het ecosysteem. Het handelen zoals Monsato doet, zou dan aangeklaagd kunnen worden als een vorm van deze misdaad.

Het Monsanto-Tribunaal is ook erg bezorgd over het feit dat het internationaal recht meer en meer wordt ondergraven door het gebrek aan bedrijfsverantwoording. Organisaties zoals de Wereldhandelsorganisatie WTO en vrijhandelsakkoorden ondermijnen de rechten van de bevolking steeds verder.

Het Tribunaal roept op om naast staten ook instellingen zoals multinationals verantwoordelijk te stellen voor overtredingen van het internationaal recht en ze daarvoor ook voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te dagen.

Het Tribunaal wil met het vonnis ook een signaal afgeven naar de slachtoffers van de praktijken van multinationals in het algemeen en Monsanto in het bijzonder en gaat ervan uit dat zijn rapport zal leiden tot meer rechtszaken tegen het bedrijf.

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. C.M.Schmidt schreef:

    Nauwlijks tot geen aandacht in de pers voor het Monsanto Tribunaal vanaf het begin dus laat staan voor de uitspraak.
    70% van de burgers gebruikt nog roundup etc. in privetuin ! Kortom meer voorlichting hoogst noodzakelijk.
    Zelf 15 jaar gelden golfballetjes met roundup opgeraapt. Nog altijd beschadigde huid.

  2. Wout Veldstra schreef:

    Bizar! IN de Nederlandse pers wordt hier niks over gemeld. Alleen de Boerderij (nota bene!) meldt het. Ik schreef de Volkskrant, maar kreeg een standaard reactie en m’n brief werd niet geplaatst. Begin me nu werkelijk zorgen te maken over de lange arm van de multinationals…