like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Tweede Kamer buitenspel bij invoering TTIP en CETA

Van: op 19 april 2016

moneyrunOmstreden handelsverdragen zoals TTIP en CETA kunnen grotendeels zonder instemming van de Tweede Kamer worden ingevoerd. Dat stelt voedselwaakhond foodwatch op basis van een analyse van het goedkeuringsproces van de Europese Unie. Via een zogenaamde ‘voorlopige inwerkingtreding’ kunnen deze verdragen mogelijk dit jaar al van kracht worden. Door “een truc in een achterkamertje in Brussel” dreigt de Tweede Kamer volgens foodwatch buitenspel gezet te worden. Dit zal grote gevolgen voor onder meer de voedselveiligheid en consumentenbescherming in Nederland. De voedselwaakhond roept Kamerleden daarom op om zich tegen deze stille goedkeuring van het CETA-verdrag te verzetten.

 

Nederland bij afwijzen verdrag nog drie jaar kwetsbaar voor schadeclaims

De effecten van de voorlopige inwerkingtreding van CETA gaan bovendien heel erg ver blijkt uit het onderzoek van foodwatch. Zo blijven onderdelen van het verdrag zelfs na afwijzing door de Tweede Kamer nog drie jaar van kracht. Dit kan volgens foodwatch tot allerlei problemen leiden. Denk bijvoorbeeld aan de omstreden investeringsbescherming in CETA en TTIP.  Hiermee kunnen bedrijven Nederland voor een speciale rechtbank slepen als ze menen dat nieuw beleid hun investeringen bedreigt. Strengere regels op het gebied van voedselveiligheid, arbeidsvoorwaarden of het milieu zouden dan in de toekomst aanleiding kunnen zijn voor enorme schadeclaims. Met de voorlopige inwerkingtreding van CETA kan de situatie ontstaan dat Nederland drie jaar lang kwetsbaar is voor dit soort schadeclaims op basis van een verdrag dat de Tweede Kamer en een meerderheid van de Nederlandse bevolking helemaal niet wil.

 

Handelswijze EU onverstandig en onhandig

De EU en de Nederlandse regering misleiden hun burgers door te suggereren dat de Tweede Kamer de belangrijkste beslissing moet nemen over TTIP en CETA, aldus foodwatch. Want tegen de tijd dat de Kamer mag stemmen zullen de verdragen al grotendeels inwerking zijn getreden. foodwatch is van mening dat dit niet zo zou mogen zijn. CETA en TTIP zijn zeer omvattende verdragen die een grote invloed op onze wetten, regels en democratie zullen hebben. “Een verdrag dat zo’n grote invloed zal hebben op de beleidsruimte van Kamerleden kan niet voorlopig worden ingevoerd zonder de instemming diezelfde Kamerleden.” stelt politiek campaigner Jurjen de Waal van foodwatch. “Deze handelswijze is onbegrijpelijk als je kijkt naar de discussie die in Nederland is ontstaan over Europese verdragen naar aanleiding van het Oekraïnereferendum. Daar moeten we van leren, want CETA zou heel goed het onderwerp van een volgend referendum kunnen zijn. Al meer dan 100.000 Nederlanders hebben de oproep hiervoor al ondertekend. Nederland zou niet dezelfde fout moeten maken door CETA alvast inwerking te laten treden om vervolgens door de kiezer teruggefloten te worden.”

foodwatch heeft haar analyse van het CETA-verdrag vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer. De voedselwaakhond verzoekt Kamerleden om Minister Ploumen van Buitenlandse Handel op te roepen om zich te verzetten tegen de voorlopige inwerkingtreding van CETA. De goedkeuring van CETA staat begin juni op de agenda bij het overleg van de Europese Raad van Ministers in Brussel.

foodwatch publicatie: Analyse van CETA - verdrag

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Pete schreef:

  Het gaat veel meer dan om gezondheid en oneerlijke concurrentie uit de VS. Wordt wakker want onze democratie staat op het spel. Invoering van TTIP is de invoering van het Amerikaans kapitalistisch systeem. Onze democratie wordt dan ondergeschikt gemaakt aan de belangen van bedrijven. Net als het Oekraïneverdrag toch doorgedrukt wordt (ze krijgen visavrij reizen en minstens 11 miljard euro is al toegezegd), zo wordt ook TTIP doorgedrukt. Referendums kunnen alleen achteraf, maar dan is het al te laat. Dat is schijn-democratie, want de meerderheid mag het afkeuren, maar daar wordt niets mee gedaan. Zou Wilders dan toch gelijk hebben toen hij sprak over een nepparlement? Nu is onze democratie al ondergeschikt aan het EU beleid en na invoering TTIP ook nog ondergeschikt aan economische belang van bedrijven. Wat blijft er dan van onze democratie over?

 2. René schreef:

  Ook hier toont het ministerie van Economische zaken geen enkele moraliteit te hebben!! Met dank aan minister Kamp!

 3. Rinus van der Linden schreef:

  Dit moeten we ten alle tijden bestrijden.

 4. Harry van Trotsenburg schreef:

  Prachtig die Europese democratie…

 5. Diny Siebers schreef:

  Reactie op Harry van Trotsenburg:

  Hoe en of we de Tweede Kamer kunnen dwingen dit niet links te laten liggen weet ik niet, maar uw reactie bracht mij ertoe om naar de VPRO te bellen en daar te vragen of ze een ‘Tegenlichtuitzending’ over dit onderwerp kunnen of willen maken, om daarmee te helpen.

  Volgens de reactie is dit niet mogelijk omdat er vrij kort geleden al een uitzending over dit onderwerp is gemaakt. Deze video kan wel alsnog bekeken worden op deze link:
  https://www.youtube.com/watch?v=sJcY258u-B4

  Daarom: zegt het voort; zegt het voort, liefst samen met dit artikel in Duurzaamnieuws!

 6. Henk Leentvaar schreef:

  Ik zou willen dat we weer een echte democratie kregen en ons eigen beleid zouden kunnen bepalen in plaats van in Brussel aan de leiband te moetenlopen. Economisch gewin blijft leidend, ten koste van alles. Schande, schande en nog eens schande!!

 7. Harry van Trotsenburg schreef:

  Hoe dwingen we af dat de Tweede Kamer dit niet laat liggen?

 8. Gifkikker schreef:

  “Hiermee kunnen bedrijven Nederland voor een speciale rechtbank slepen als ze menen dat nieuw beleid hun investeringen bedreigt.”

  Zelfs dat is het niet eens. Het is geen rechtbank, het is gewoon de wereldbank. Dit “tribunaal” is nooit een rechtbank geweest en zal ook nooit een rechtmatige en rechtvaardige rechtbank worden. Dat is juist het gevaarlijke. De financiële sector heeft hiermee eindelijk vrijwel alle macht ter wereld naar zich toe getrokken.