like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Tweede leven voor 11 miljoen koffiebekers

Van: op 21 augustus 2018

renewi beker            

De circulaire samenwerking tussen Renewi en Beautiful Cups heeft succes: dit jaar zijn er al ruim 11 miljoen koffiebekers gerecycled. Met de circulaire samenwerking zijn er reeds meer dan 3.000 bomen geplant in het Indonesisch regenwoud. Door het succes van de samenwerking streven de partners ernaar nog 10.000 bomen extra te planten in het regenwoud,  wat gelijk staat aan een CO2 reductie van meer dan 13.000 ton.

Renewi wil zoveel mogelijk afval recyclen en een tweede leven te geven. De koffiebekers van Beautiful Cups bestaan voor 5% uit kunststof (PE) en voor 95% uit papier karton en zijn daarmee uitstekend geschikt om te recyclen naar een secundaire grondstof. “De bekers worden in speciale zakken ingezameld en naar onze Renewi locatie in Breda gebracht waar ze geperst worden tot balen. Vervolgens gaan de balen naar onze verwerkingspartner WEPA Nederland die middels een speciale techniek het kunststof van de papiervezel scheidt. De kunststof binnenzijde van de bekers wordt in dit proces losgeweekt van de kartonnen buitenzijde waarna er van de papierstroom weer toiletpapier gemaakt wordt. De verbruiker van de koffiebekers kan dit toiletpapier vervolgens weer afnemen en de keten sluiten. De PE-kunststof wordt als aparte stroom gerecycled,” aldus Otto de Bont, Managing Director Renewi Nederland.

 

FSC karton

De koffiebekers van Beautiful Cups zijn voornamelijk gemaakt van karton dat afkomstig is uit bossen die de Forest Stewardship Council (FSC) goedkeurt voor de houtkap. Hierdoor zijn de bekers van Beautiful Cups FSC-gecertificeerd. Daarnaast wordt voor elke 7.000 gerecyclede bekers één nieuwe boom in het regenwoud van Sumatra, Indonesië, geplant. Deze boom slaat op zijn beurt 1 ton CO2 op. Door deze FSC-gecertificeerde beker te gebruiken, wordt er jaarlijks 33.000 kilo regenwoudhout gered van de houtkap. Beautiful Cups en Renewi willen meer dan 13.000 bomen planten – evenredig aan 12 hectare nieuw regenwoud en een CO2 reductie van 13.000 ton. “Het doel van de circulaire samenwerking tussen Renewi en Beautiful Cups is om bedrijven en organisaties te ondersteunen in het behalen van de eigen duurzaamheidsdoelstellingen”, zegt Robert Wolff, CEO Beautiful Cups. “Samen met Renewi zorgen wij ervoor dat de koffiebekers op een duurzame manier worden verwerkt en dragen we bij aan het behoud van het regenwoud.”

Renewi en Beautiful Cups verwachten over drie jaar, jaarlijks meer dan 50 miljoen bekers een tweede leven te geven. Daarnaast worden de koffiebekers van Beautiful Cups vanaf volgend jaar in 10 landen aangeboden en breidt de organisatie ook de projecten die ze ondersteunen verder uit naar de drie grootste regenwouden.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws