like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Veel defecten in Chinese zonnepanelen

Van: op 26 januari 2015
Links Japanse en rechts Chinese zonnepanelen in testopstelling op een boerendak

Links Japanse en rechts Chinese zonnepanelen in testopstelling op een boerendak, foto: Agro-NRG

[ updated ] Het Chinese General Administration of Quality Supervision, Inspection & Quarantine heeft ontdekt dat 23 procent van de zonnepanelen die door Chinese bedrijven gemaakt worden, defect is.

Dit meldt Bloomberg. Zonder specifieke daders aan te wijzen heeft de instantie vastgesteld dat solar glas een van de belangrijkste oorzaken van de defecten is. Zo zou veertig procent van het glas uit de oostelijke provincie Jiangsu gebreken vertonen. De problemen bij de panelen doen zich pas na enkele jaren voor. In het laatste kwartaal van 2014 zijn door de Chinese instantie bij maar liefst dertig zonnepaneelfabrikanten defecten aangetroffen. China wil van zijn slechte kwaliteit imago af maar wordt door de eigen industrie hier erg in tegengewerkt. Ook het nakomen van garanties wordt slecht nageleefd.

[ update ] Nader onderzoek door de redactie wijst voorlopig uit dat het alleen om panelen lijkt te gaan die in China worden toegepast. Aan de andere kant zou het om de helft van de leveranciers gaan, dus voorzichtigheid blijft geboden.

Door fouten in de samenstelling van het glas en de folie degraderen de panelen sneller, waardoor de opbrengst sneller afneemt dan bedoeld. Dat brengt het financiële rendement in gevaar.

Zie verder het artikel op Bloomberg.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Erwin schreef:

  Het grote probleem voor de consument wordt nu dat de verkopers van zonnepanelen die ze lekker goedkoop konden verkopen en geen kwaliteit verkochten maar een goedkoop iets, dat die verkopers straks als ze problemen krijgen in één keer niet meer bestaan en dat de consument met de rotzooi blijft zitten.

 2. Duurzame Fred schreef:

  Gewoon je boeren verstand gebruiken, zou mijn oude docent installatietechniek hebben gezegd.
  En zo is het ook. Alle panelen afzonderlijk gaan meten,
  ja als je niks te doen, ga je gang maar.

  Wat de meeste mensen die niet technisch zijn en dat zijn er altijd veel meer dan technische mensen.
  Voor die mensen zeg ik, kijk regelmatig (1x maand) naar uw omvormer via internet. En dat doe ik mat alle plezier.
  Ik heb Omnik omvormer, en kan via het interetbrowser kijken (checken) bij mooi weer moet het makkelijk
  1.5kW piek (max 2,25kW) kunnen halen bij mooi zonlicht kunnen halen. Dat vergelijk ik altijd om 14:00 uur (hetzelfde tijdsmoment) met de eerder gemeten waardes van vorige periodes. Dat geeft voor mij voldoende controle.

  Mijn vrouw kijkt naar de jaaropbrengsten. Want ik heb vorig jaar een weddenschap met haar van 25 jaar afgesloten als de fabrikant de verwachtingen niet kan waarmaken, dan mag ik het eventuele verlies gaan betalen.

 3. h.honnest schreef:

  Het pleit voor de redactie om op grond van lezersreacties een update te plaatsen van de info. Hulde!
  Met deze info krijgen we i.i.g. een beter beeld van wat er aan de hand is. Dank daarvoor.

  @Piet Lassche
  Het opsporen van defecte panelen is vooral lastig wanneer de panelen niet in een string met elkaar doorverbonden zitten, want bij zo’n string neemt het rendement van alle panelen af tot het niveau van de slechtste. Dat haal je er met een beetje meting dus al snel uit.
  Aan de andere kant is één defect paneel dat niet in een string zit een minder groot rendements-probleem op een groot aantal panelen.

  Zelf hou ik de opbrengst van mijn panelen maandelijks (vergelijk automatisch met zelfde maand in voorgaande jaren) en jaarlijks bij en heb dan redelijk op tijd in zicht wanneer er rendementsverlies optreedt. Vraag is natuurlijk welk percentage van de paneelbezitters dit ook doet…

 4. Piet Lassche schreef:

  Het grote probleem wat zich dus de komende tijd zal gaan voordoen is………………..hoe vindt ik defecte panelen? Hoe is dat te zien? Te meten? En hoe haal ik een defect paneel van het dak van bv. een boerderijdak waar er tientallen op liggen? Dit geld zeker ook voor honderden particulieren met minder zonnepanelen. En hoe kom ik aan een nieuwe van dezelfde maat? Gat in de markt voor bedrijven om onderhoud en (zelf)testen aan te bieden dus. De aansluitingen van mijn panelen gaan per paneel door het dak en worden op zolder pas doorverbonden. Zo kan ik elk jaar even controleren of ze nog goed werken. Meer werk, zeker maar voorkomt onaangename of niet te traceren defecten. Al paar defecte gehad. Voornamelijk dioden defect. Deze kunnen repareren. Oorzaak….(Nabijheid) bliksem?

 5. redactie schreef:

  @h.honest: zie update

 6. h.honnest schreef:

  Wat voor gebreken gaat het om? Doen de betreffende panelen bijvoorbeeld opeens niets meer of geven ze een 10% lager rendement dan verwacht? Breekt het glas spontaan of is het te weinig slagbestendig? Vermindert de lichtdoorlatendheid?

  Kortom veel te weinig gegevens om ook maar iets aan dit artikel te hebben…

 7. redactie schreef:

  @Roel: zoals je kunt lezen gaat het om onderzoek van de Chinezen zelf. Ook meldt het bericht dat het gaat om slechte grondstoffen en die kunnen bij diverse fabrikanten terecht zijn gekomen. De namen worden niet genoemd door de bron. Vergt dus extra onderzoek.

 8. Roel schreef:

  Is dit Chinese panelenbashing of een serieus probleem. Gaat het om de laagwaardige panelen die China niet uitkomen of is dit ook een probleem voor mijn panelen die gedeeltelijk in China zijn vervaardigd? Dus graag specifieke daders!