like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Verantwoord stoken met een open haard

Van: op 22 maart 2020

open haard

Een knapperend vuurtje in de open haard: veel mensen vinden het gezellig. Maar soms kan de rook hinder geven voor je omgeving. Wil je rekening houden met je buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is. Steek je de haard aan? Gebruik dan deze tips om verantwoord te stoken.

Verantwoord stoken begint met een goed functionerende open haard of houtkachel. Want hoe efficiënter de verbranding is, hoe schoner deze verloopt. Zorg daarom voor een professioneel aangelegde open haard of een moderne houtkachel die voor een goede verbranding zorgt.

Welk hout kun je het beste kiezen?

Ook de kwaliteit van het stookhout is belangrijk. Houtbriketten, hakhout, houtsnippers: er is van alles te koop voor houtkachels en open haarden. Wat is de beste keuze voor je gezondheid en het milieu?

  1. Schoon en droog hakhout (onbehandeld en 2 jaar gedroogd)
  2. Houtbriketten (geperste blokken of staven hout) zonder lijm, paraffine of bindmiddel
  3. Houtsnippers

Kies voor hout met FSC- of PEFC-keurmerk, dat komt uit verantwoord beheerde bossen. Gebruik je houtsnippers, kies dan snippers met deze 2 keurmerken: (1) het Better Biomasslabel voor duurzame snippers (die zijn beter voor het milieu) én (2) het EN plusA1-keurmerk voor kwaliteit (die zijn beter voor je kachel).

Gebruik liever  geen briketten met paraffine

Paraffinebriketten mogen wel in de houtkachel, maar zijn minder milieuvriendelijk: er zitten schadelijke stoffen in. Als je ze verbrandt, komen die in de lucht.

Let op het weer

Als je hout stookt geeft dat rook. Onder normale weersomstandigheden geeft dat nauwelijks overlast. Maar bij windstil weer of mist kan er hinder ontstaan. Hou daar rekening mee.

Open haard aanpassen

Een volledig open haard geeft de meest intense beleving van een houtvuur, maar is niet altijd de meest efficiente keuze voor (bij)verwarming. Bedenk dan dat het vaak mogelijk is om in de open haard een inzethaard te plaatsen, die efficienter brandt, minder hout gebruikt en de ruimte beter verwarmt. Laat je daarbij goed adviseren door een expert.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws