like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

vpro tegenlicht: een nieuwe dag

Van: op 1 september 2020

Het coronavirus heeft ons gedwongen om na te denken over hoe we leven, hoe we werken, hoe we reizen en hoe we omgaan met onze (natuurlijke) omgeving. Nu de wereld met horten en stoten weer op gang komt, zijn deze fundamentele vragen belangrijk en dringend. Gewoon verder gaan ‘zoals het vroeger was’ is geen optie. Welke ideeën over een andere wereld nemen we met ons mee? En welke laten we achter? 

VPRO Tegenlicht heeft de afgelopen jaren vooruit gekeken en een vinger aan de pols van de tijd gehouden. Niet de waan van de dag, maar de dag van morgen. In plaats van mee te gaan in de chaos en rookgordijnen van partijpolitieke actoren gaf Tegenlicht een podium aan dwarse denkers, doeners en makers.Soms gaven onze uitzendingen aanleiding voor een pessimistisch perspectief. Zoals toerisme-expert Anna Pollock die in één van onze afleveringen haarfijn uitlegde hoe de huidige vorm van massatoerisme grondstoffen over-exploiteert. Maar Tegenlicht bood gelukkig ook optimisme en inspiratie. Denk in dit verband aan de idealistische Buurtzorg-oprichter Jos de Blok die, o.b.v. zelfsturingsprincipes, zorgmedewerkers in hun kracht zet en de toegenomen focus op rendement en administratie probeert terug te dringen.

Deze uitzending is een terugblik op de toekomst, een remix. Kunnen we naar de toekomst kijken in de achteruitkijkspiegel? Een handboek voor ‘een nieuwe dag’ in de vorm van een wervelende montage van beelden, scènes en citaten uit recente seizoenen van VPRO Tegenlicht.

Bekijk de uitzending

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws