Enkele internationale ngo’s, waaronder 11.11.11, publiceren vandaag een rapport waaruit blijkt dat de Wereldbank op grote schaal steenkoolcentrales en andere schadelijke projecten financiert. België levert een van de twintig directeuren van de Wereldbank en vroeg om uitleg.
De financiering van de steenkool projecten gebeurt via de International Finance Corporation, de dochter van de Wereldbank die geld leent aan de private sector. Die IFC steunt de steenkoolprojecten via zijn ondoorzichtige steun aan commerciële banken, private aandelenfondsen en andere financiële structuren. Concrete namen en gegevens vind je daarover niet op de site van de Wereldbank maar via financiële persagentschappen kwam men wel aan de gegevens.
In het geniep
‘Het is schandalig hoe de IFC verbergt waar zijn investeringen uiteindelijk belanden. De enige manier om ze te vinden is om dure financiële gegevensbanken te gebruiken en die met veel moeite te onderzoeken. Daardoor bevinden ze zich buiten het bereik van de meeste gemeenschappen’, zegt Pol Vandevoort, verantwoordelijk voor internationale financiële instellingen bij 11.11.11.
Op basis van een heel gedeeltelijke zoektocht telde men alvast 91 projecten die schadelijk zijn voor mens en milieu, waarvan een groot deel steenkoolprojecten. De 41 steenkoolprojecten die het onderzoek achterhaalde, staan samen voor niet minder dan 56.137 MW nieuwe steenkoolcapaciteit. In een uitgebreid artikel dat vandaag op MO.be verscheen, publiceren we de details.
Gevraagd om een reactie op de beschuldigingen zegt Frans Godts, de Belgische directeur bij de Wereldbank, dat de IFC elk van de beschuldigingen grondig onderzoekt. ‘Dit is te ernstig om zomaar te reageren. Ik wacht op de analyse van de IFC.’
In een algemene verklaring heet het dat de IFC een van ’s werelds grootste financiers van hernieuwbare energieprojecten in ontwikkelingslanden is. Sinds de klimaatgevolgen van zijn investeringen in kaart brengt, investeerde de IFC meer dan 12 miljard euro in hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, duurzame landbouw en groene gebouwen. IFC maakt gebruik van financiële tussenpersonen om hoognodig krediet te geven aan miljoenen individuen en KMO’s die het niet direct kan gebruiken. Leningen aan die tussenpersonen mogen niet gebruikt worden voor steenkoolprojecten. Andere financiële instrumenten zijn niet helemaal waterdicht, aldus nog de Wereldbank.