like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Wereldwijde expansie schaliegas in voorbereiding

Van: op 2 december 2014
 

666Multinationale olie- en gasbedrijven bereiden een wereldwijde expansie van de winning van schaliegas voor. Hiervoor wordt onder meer het belastingregime in diverse landen versoepeld. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Friends of the Earth Europe.

Tot nu toe werd 'frakken' – de methode om schaliegas te winnen die de gasmarkt op zijn kop gezet heeft – vooral in Noord-Amerika en in mindere mate in Europa toegepast. Met name de Amerikaanse gasproductie is in de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Veel landen elders in de wereld bezinnen zich intussen ook op de mogelijkheden van schaliegaswinning.

Volgens een schatting die de Amerikaanse Organisatie voor Energiestatistieken (EIA) vorig jaar publiceerde, is ongeveer 90 procent van de wereldwijde voorraad schaliegas buiten de Verenigde Staten te vinden – een bijzonder lucratief potentieel.

Volgens de nieuwe studie heeft alleen Brazilië de regelgeving verscherpt in reactie op deze toekomstige expansie. De overige onderzochte landen (Mexico, Argentinië, Algerije, Marokko, Tunesië, Zuid-Afrika, India, Indonesië, China en Rusland), doen vaak juist het tegenovergestelde.

"Onder druk van de fossiele brandstoffen-industrie – die diepe zakken heeft en werkgelegenheid en investeringen belooft – hebben verschillende regeringen hun milieuwetgeving al afgezwakt, belastingregimes veranderd en bedrijfsvriendelijke vergunningsprocedures en productieprocessen ingesteld om buitenlandse investeerders en expertise te trekken", staat in het rapport. "Dit gaat vaak ten koste van het publieke belang."

Argentinië

De schaliegaswinning is een nog ontluikende industrie. Desondanks lijken noch bedrijven noch regeringen pogingen te doen om zich te beschermen tegen de problemen die kunnen ontstaan, inclusief spanningen op sociaal, politiek en milieugebied. "De industrie probeert het gunstige Amerikaanse beleid ook elders in de wereld te introduceren", zegt Antoine Simon van Friends of the Earth, hoofdauteur van het rapport. "De eerste fase van de wereldwijde strategie is de wettelijke voorwaarden zo soepel mogelijk maken voor de industrie. Dat hebben we in elk onderzocht land gezien."

Buiten Noord-Amerika en Europa, loopt Argentinië voorop met de ontwikkeling van schaliegas. Dat land kan voor de industrie als voorbeeld dienen als het gaat om regelgeving. Argentinië heeft bijvoorbeeld een nieuwe wet aangenomen die een hoge minimumprijs garandeert voor schaliegas. Deze wet heeft in Argentinië de bijnaam "het Chevron-decreet" gekregen, een verwijzing naar het Amerikaanse oliebedrijf Chevron. Een dag nadat de wet was aangenomen, zegt hij, tekende het belangrijkste door de staat gesteunde Argentijnse olie- en gasbedrijf een productiecontract voor de lange termijn met Chevron.

Marokko heeft inmiddels een gunstig belastingklimaat gecreëerd voor olie- en gasinvesteerders. Zo worden producenten in de eerste tien jaar vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Rusland heeft soortgelijke belastingregels ingesteld voor de eerste 15 jaar.

Tegelijkertijd ontbreekt het in de meeste landen aan milieuwetgeving en sociale bescherming. Voor het frakken zijn bijvoorbeeld grote hoeveelheden water nodig. In het rapport wordt erop gewezen dat een aanzienlijk deel van de schaliegasreserves in de wereld te vinden is in gebieden waar nu al waterschaarste en daaraan gerelateerd geweld heerst. Ook bevindt het schaliegas zich in veel gevallen in de buurt van waterlagen die de grens tussen landen overschrijden.

Los van de zorgen over de plaatselijke impact van schaliegasontwikkeling, bestaat er onduidelijkheid over de vraag in hoeverre schaliegas ontwikkelingslanden daadwerkelijk geld oplevert. Tot nu toe heeft alleen Brazilië zich specifiek over deze vraag gebogen. "Uit ons onderzoek blijkt dat alleen in Brazilië wetgeving is aangenomen die de staat verzekert van significante inkomsten", zegt Simon. "In andere landen lijkt dat niet aan de orde. Daar zien we vooral wetgeving die staatssteun biedt aan buitenlandse investeerders."

Amerikaanse pr

De drijvende kracht achter de schaliegasexpasie komt niet eenvoudig uit de hoek van multinationale ondernemingen en nationale regeringen die graag investeerders willen aantrekken. Frakken heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten en de Amerikaanse regering speelt volgens Friends of the Earth een centrale rol in het promoten van deze technologie wereldwijd.

In bijna alle landen die voor het rapport werden doorgelicht, constateerden de onderzoekers een "nauwe band" met een Amerikaanse overheidsinstelling, het Unconventional Gas Technical Engagement Program (Ugtep). Ugtep houdt kantoor op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en richt zich sinds 2010 op technische ondersteuning bij gaswinning.

"Regeringen hebben vaak een beperkte capaciteit om in hun land het potentieel aan onconventioneel gas te onderzoeken of dat op een veilige en duurzame manier te ontwikkelen", zegt Ugtep op zijn website. "De ultieme doelen van Ugtep zijn om grotere energiezekerheid te bereiken door de ontwikkeling van ecologisch en commercieel duurzame raamwerken."

Terwijl Amerikaanse diplomaten de taak hebben de Amerikaanse zakelijke kansen in het buitenland te versterken, stellen critici dat de activiteiten van Ugtep betrekking hebben op het wereldwijd promoten van schaliegaswinning onder de vlag van Amerikaanse diplomatie. "Ugtep gebruikt officiële overheidskanalen en geld van Amerikaanse belastingbetalers om grootschalige schaliegaswinning wereldwijd te promoten en daarmee deuren te openen voor de belangrijkste spelers in de olie- en gasindustrie", staat in het rapport.

"Via Ugtep is zijn de Verenigde Staten ook actief betrokken bij het aanpassen van buitenlandse wetgeving, om zo een gunstig juridisch raamwerk te creëren voor de ontwikkeling van schaliegas en -olie in de betreffende landen."

Carey Biron

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Een vergelijkbare techniek is sinds 2011 in nederland operationeel om moeilijk winbare olie uit het veld van Schooneveld te halen.

  Het chemische en giftige afvalwater dat hierbij ontstaat wordt onder een natuurgebied gedumpt met alle negatieve gevolgen voor het grondwater en de bodem.

  Meer informatie is te vinden op rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=204762&cat=1

 2. Diny Siebers schreef:

  O Nederland let op uw Saeck.

  http://www.nu.nl/politiek/3944143/pvda-zet-streep-boren-schaliegas.html#pvda-zet-streep-door-schaliegas-3

  Dit lijkt me heel goed nieuws voor ons laagliggende, overbevolkte en op meerdere plaatsen zo kwetsbare land(je).
  Denk aan de aardbevingen in Groningen. Wie heeft ze voorzien? Wanneer gaan ze eindigen?

 3. bennieol schreef:

  wachten tot het ergens goed mis gaat en dan worden er maatregelen genomen.
  net gehoord weer een ongeluk kerncentrale okaiene.

 4. Gevaarlijke ontwikkeling voor mens, milieu, ecologie, zoetwatervoorziening, vrede en democratie. Wetten worden versoepeld terwijl de bevolking onwetend wordt gehouden over de desastreuze gevolgen. Is dat ook niet erg onethisch?