like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Zo ga je met een groen hart op vakantie

Van: op 28 juni 2018

  duurzaam reizen

Reizen is geweldig, maar helaas heeft ook jouw reis invloed op natuur en klimaat. Die invloed wil je natuurlijk zo klein mogelijk houden. Dus ga je op zoek naar duurzame mogelijkheden. Want de vakantiekeuze maakt veel uit voor het klimaat. Milieu Centraal rekent met een nieuwe tool uit wat de klimaatimpact is van een vakantie én wat je kunt doen om de uitstoot te verlagen.

Ook de ANVR is bewust bezig met Duurzaam Toerisme. De organisatie zegt daarover: “Wij doen ons uiterste best om de negatieve effecten van het toerisme tot een minimum te beperken en de positieve effecten juist te versterken. Toerisme kan een sleutel zijn tot het verbeteren van welvaart, welzijn, natuur en milieu. Ons medeverantwoordelijk voelen voor de gehele toeristische keten, waardoor toerisme een bijdrage levert aan duurzame ontwikkelingen.”

Speedpedelecs.com - Dé specialist in Speed Pedelecs

 

De keus is aan jou

Maar natuurlijk ligt de eerste keuze bij jezelf. Een kleine vergelijking maakt duidelijk welk verschil je kan maken. Een zonvakantie van twee weken naar Bali geeft voor vier personen een uitstoot van ruim 16.000 kg CO2. Kiest het viertal voor twee weken zonvakantie op de Canarische eilanden dan stoten ze 4.600 kg CO2 uit. Nog minder klimaatimpact veroorzaakt dit viertal met een busreis naar Spanje, namelijk 370 kg CO2. Dat is maar drie procent van de uitstoot van de reis naar Bali!

Ter vergelijking: een gemiddeld gezin stoot jaarlijks ruim 4.000 kilo CO2 uit voor het energiegebruik in huis en nog eens ruim 4.000 kilo CO2 voor haar voeding.

 

Uitstoot verlagen

De Klimaatwijs op Vakantie tool geeft inzicht in de CO2 uitstoot van het vervoer, de accommodatie (van hotel tot tent) en de activiteiten ter plekke. Bij de meeste vakanties is de afstand naar de bestemming en de vervoerskeuze bepalend voor de klimaat impact. De tool geeft advies om deze uitstoot te verlagen. Is de vakantie binnen Europa? Dan is een reis per trein of bus de klimaat-vriendelijkste keuze. Bij verre vliegreizen is een vakantie dichterbij huis altijd beter voor het klimaat.

We deden de test voor een busreis naar Spanje voor 4 personen, end it is wat Milieu Centraal er over zegt:

Jouw vakantie is erg klimaatbewust! Je hebt een bestemming gekozen die niet erg ver weg ligt. En ook het vervoermiddel dat je hebt gekozen, is een klimaatvriendelijke keuze. Complimenten!

 

Ook voor kortere trips

Een busreis is een milieuvriendelijke optie voor je vakantie. Maar ook voor kortre trips met meer mensen is het een goede keus. En je kunt voor vrijwel alle bestemmingen en alle afstanden makkelijk een touringcar. Dat is in veel gevallen een veilige, voordelige en vooral milieuvriendelijke manier om samen er op uit te gaan.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws